Хормоналният баланс и връзката му с потока на енергия в тялото

жена
Снимка: Istock

Традиционната източна медицина използва концепцията за енергийните канали или меридиани на организма – тоест пътищата, по които циркулира жизнената ни енергия. Тази система от енергийни канали се споменава в източници още отпреди новата ера. 12-те енергийни канали са в основата на древната китайска медицина, а днес са част от съвременния клон на натуропатията (природолечението).

Според натуропатите блокадите на енергийните канали водят до патологични изменения в организма – болестта всъщност е нарушение на циркулацията на енергията в тялото.

Съществуват и упражнения за регулиране на енергийните меридиани – препоръчва ги като част от лечебната си практика графиня Ангелика Волфскийл, един от най-популярните немски натуропати и Шуслерови терапевти. В 30-годишната си практика тя успява да помогне на своите пациенти при множество сериозни и хронични заболявания - проблеми с щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс и болести на женската полова система, водещи до репродуктивни проблеми, контрол на метаболизма и теглото, лечение на цистит и профилактика срещу рецидивите му и др.

Ето някои от нейните съвети за регулиране на енергийните меридиани при чести гинекологични проблеми или хормонални нарушения. Проблемите на женската полова система винаги са свързани с т. нар. „меридиан на тройния нагревател”, отговарящ за състоянието на три области: белия дроб и сърцето, корема и малкия таз. При нарушаване на този енергиен поток е възможно да се появят заболявания като миоми, ендометриози и възпалителни процеси. За да се уравновеси енергията в меридиана на тройния нагревател, се сяда на пода с кръстосани кpaкa и pъцe, тaкa чe дяcнaтa pъкa дa coчи към кaпaчкaтa нa лявото коляно и обратното – лявата ръка към дясното коляно. Навеждате се бавно напред към земята и после се изправяте.

При блокажи в меридиана на стомаха пък може да се появят болки в областта на малкия таз, кисти на яйчниците и др. Упражението за регулиране на този меридиан е много просто. Сядаме на колене, тялoтo e изпpaвeнo, pъцeтe ca вдигнaти нaгope. От тoвa пoлoжeниe ce отпускаме назад, докъдето е възможно да стигнем. Не е задължително непременно да се легне на пода. Връщаме се в изходна позиция. Упражненията се изпълняват ежедневно – те са част от цялостен комплекс за регулиране на енергийните меридиани.

Защо все повече жени, дори и на млада възраст, се срещат с хормонален дисбаланс и репродуктивни проблеми? От какво още зависи хормоналният баланс в организма в различни периоди от живота на жената – на тези и други въпроси ще отговори графиня Ангелика Волфскийл по време на безплатните образователни онлайн лекции, които ще могат да се гледат на 5-ти декември 2020 г. от 10:30 ч. на Facebook страницата на Шуслеровите соли.

графиня Ангелика Волфскийл
Снимка:

Ангелика Волфскийл ще се включи онлайн от Германия, за да предаде своя дългогодишен опит в грижата за женското здраве с природни средства. Тя ще предложи конкретни решения за регулиране на хормоналния баланс и на функциите на щитовидната жлеза.

Като лектори в онлайн събитието ще се включат също:

Десислава Ангелова – нутрициолог и натуропат, която ще разгледа темата за храненето и хормоналния баланс и какво се случва в тялото на жената, която е изложена на стрес.

Теодора Рачева-Деви - йога инструктор и фасилитатор, която ще покаже йога практики и масажи при хронична умора и като ежедневна грижа за женското здраве и красота.

Наталия Кобилкина – сексолог и основател на Happy Woman Academy, която ще разгледа ролята на сексуалното общуване за балансиране на женските хормони, а също и връзката между емоции и физическо тяло и блокажите, които настъпват в женската хормонална система при емоции като вина, срам, гняв, страх.

Онлайн лекциите са безплатни и стартират на 5-ти декември, събота, от 10:30 ч. на Facebook страницата на Шуслеровите соли.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти