Хлорираната вода

Духът от бутилката
Снимка: Thinkstock

Хлорът, с който се третира питейната вода, много често може да доведе до редица хранителни алергии, според американско проучване, цитирано от "Здраве.bg".

Причина за тези алергични състояния могат да се окажат химикалите, използвани за хлорирането на водата, с които се снабдяват населените места. Химикалът се нарича дихлорофенол и се намира в пестицидите, които можем да абсорбираме чрез въздуха, който дишаме и водата, която пием, твърдят щатските изследователи.

Учените са посочили химикала като най-вероятната причина за хранителни алергии и непоносимост към определени продукти след като са установили, че именно хората с хранителни алергии много често имат завишени количества от този химикал в своя организъм.

От 2211 изследвани лица с високо ниво на дихлорофенол в тялото, 441 страдали от хранителна алергия, която може да е животозастрашаваща, а други 1016 имали алергия към някакво вещество от околната среда – например полен.

Изчислено е, че половината от населението в развитите страни има някаква хранителна нетолерантност – обикновено към пшеница, мляко или яйца. Това е по-леката форма на алергията, при която човек изпитва само дискомфорт и трудности при смилане на храната. Той може да е причинен от дихлорофенола, смятат специалистите.

Този химикал се използва широко за хлориране на питейната вода, както и в пестицидите. Затова, дори да започнем да пием само бутилирана вода, може и да не успеем да се предпазим, твърдят медиците от Американския колеж по алергии, астма и имунология. Дихлорофенол често се открива и в плодовете и зеленчуците, които консумираме.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти