Гръцко кафе за дълъг живот

Гръцко кафе за дълъг живот
Снимка: Thinkstock

Пиенето на определени видове кафе помага за по-дълъг живот.

Учени, посочени от БГНЕС, изследвали възрастни жители на гръцкия остров Икария, които се радват на най-висока продължителност на живота в цял свят.

Те установили, че чаша сварено гръцко кафе е ключът за доброто здраве на сърдечно-съдовата система. Но хората, които пиели нормално кафе, не се радвали на толкова добро здраве, показва изследването.

"Вареното гръцко кафе, което е богато на полифеноли и антиоксиданти и съдържа умерено количество кофеин, е по-полезно от другите видове кафе", казва авторът на изследването д-р Герасимос Сиасос от Атинския медицински университет.

"Това изследване показва нова връзка между хранителните навици и здравето на сърдечно-съдовата система. Предвид изпиваните количества кафе в света и факта, че дори малки последици за здравето от поне един вид кафе могат да имат големи последици за общественото здраве, изследването дава интересна отправна точка", допълни изследователят.

Жителите на Иракия е два пъти по-вероятно да живеят повече от 90 години, отколкото хората в която и да е друга част на Европа, като островитяните изживяват последните си години в добро здраве, отбелязват учените.

Неотдавнашни изследвания показаха, че умереното пиене на кафе намалява рисковете от сърдечно заболяване и има положително влияние върху здравето на ендотела.

От изследваните 142 жители на острова над 65-годишна възраст, тези, които пиели само сварено гръцко кафе (87%), имали по-добро функциониране на ендотела от хората, които консумирали други видове кафе.

Дори при хората с високо кръвно налягане вареното гръцко кафе подобрявало функционирането на ендотела без тревожни последици за кръвното.

Гръцкото кафе се вари в джезве, докато образува каймак, характерна особеност за него е утайката на дъното на чашата. Всъщност става дума за добре позанатото ни турско кафе. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти