Говорим си сами

Най-добре изслушвам себе си
Снимка: Getty/Guliver

Не винаги осъзнаваме вътрешния диалог, който водим със себе си, но той съществува като фон на всичко, което правим. Този разговор, който провеждаме наум или на глас е инструмент, подпомагащ или затрудняващ емоционалното ни състояние.

Вътрешният диалог не трябва да се разглежда като нещо ненормално – това е феномен, присъщ на всички хора. Може да го сбъркаме със слуховите халюцинации, при които човек си мисли, че някой му казва какво да прави, но второто е патологичен процес, който в никакъв случай не бива да се подминава.

Като цяло хората имат сходни модели на мислене и премисляне – това е етап, който психолозите наричат размишление. Ако имаме проблем с тревожността, по-често ще ни навестяват неспокойни мисли. По сходен начин, ако сме по-депресивни личности, ще сме лесно податливи на тъжни и меланхолични състояния на духа и тялото.

За да променим по някакъв начин вътрешния си диалог, трябва да разкрием мислите и чувствата си, а този процес е някак неестествен за повечето мъже и жени. Нека просто останем необезпокоявани някъде и се запитаме какви са чувствата ни в този момент.

Може би ще ни е по-лесно, ако запишем на лист хартия нещата, които ни дойдат наум, като съставим  и списък с думи, описващи нашите чувства, за да се опитаме да идентифицираме какви емоции изпитваме в дадения случай.

Необходимо е да използваме вътрешния диалог, за да изброим всички позитивни случки, събития и хора в ситуация, когато сме се провалили или сме угнетени от нещо.

С този допълнителен вътрешен стимул много по-бързо ще преодолеем неприятните житейски сюжети, за да се изправим и да продължим напред към следващата по-добра възможност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти