Детската кожа – деликатна и застрашена

Детската кожа – деликатна и застрашена
Снимка: netinfo

Нежната детска кожа изисква специални грижи, но, за да бъдат ефективни те, трябва да знаем някои неща, които ще ни помогнат да реагираме адекватно като родители при поява на проблем с детската кожа.

Бебешката кожа се нуждае от ежедневна грижа, тъй като е в пъти по-тънка от кожата на възрастен, а потните и мастните жлези започват да функционират седмици след раждането, което е причина за пресушаване и инфекции.

Това налага кожата на бебето да се поддържа чиста и да се третира с подходяща за нейната незрялост козметика. Обичайният вечерен тоалет включва измиване с нежен продукт с формула без сапун и масажно втриване на овлажняващо кожата олио. Пелените на бебето трябва да бъдат сменяни редовно – поне веднъж на 3-4 часа.

Повече внимание ще обърнем на грижата за кожата и причините за нейното възпаление при децата на възраст 3+. Детето вече яде всякакви храни, движи се наоколо самостоятелно, което го излага на двете най-чести причини за поява на кожни възпаления – алергени, съдържащи се в някои храни, и ухапване от насекоми.

Хранителните алергии

Алергията е реакция на имунната система. У склонните към алергия хора, организмът възприема някои вещества като чужди и реагира като произвежда антитела от групата на имуноглобулин Е.

При много деца алергичната реакция към храна предизвиква хронична екзема - поява на сухи, люспести места по кожата на лицето, капачките на колената и лактите. Други възможни симптоми са обриви или подуване. Петната са с неправилна форма, леко подути и зачервени, като ги натиснете – побеляват и са придружени от сърбеж.

Най-често кожните алергични реакции са свързани с определена храна. Важно е да знаете две неща:

Алергия към храна може да се появи при втория или при следващ прием на храната. Обикновено при първи прием на храната, към която проявяваме алергия, се образуват антителата, а при втория – те спомагат за отделянето на хистамина, който причинява сърбеж, отделяне на слузест секрет и запушване на носа. Хистаминът се съдържа в почти всички хранителни продукти в различна концентрация. Колкото повече престоява една храна или колкото повече зрее, толкова повече хистамин се натрупва в нея.

Няма лек за алергията към храни. Погрешно е мнението, че организмът трябва да се провокира с храни, към които е проявил алергична реакция, за да я преодолее. Алергията към храни обикновено се преодолява с възрастта, с изключение на алергията към фъстъци и ракообразни. Избягването на храни, към които доказано сме проявили чувствителност, е основното лечение на алергиите с такъв произход.

Ухапване от насекоми

Жилещите ципокрили и комарите най-често причиняват алергични реакции, изразени с кожно възпаление и сърбеж.

Комарите са най-досадните насекоми и най-често срещаните през лятото. Няма препарати, които на 100% да ви гарантират защита от ухапване от комари, още повече, че вече е доказано, че тези малки летящи детектори безпогрешно ни локализират, улавяйки телесната температура, въглеродния двуокис, който издишаме, и млечната киселина, съдържаща се в потта. Имат и предпочитания към кръвна група 0.

Инсектната отрова на жилещите ципокрили съдържа протеин, който провокира алергична реакция в организма.

Как да действаме, за да предпазим детето, пък и себе си?

Ето няколко прости за изпълнение неща, които биха ни направили по-неапетитни за жилещите и комарите:

Цветът на дрехите – внимателно подбирайте цветовете на облеклото. От тъмната гама избягвайте черното и тъмно синьото. Ярките цветове са сигурен сигнал, че ставате мишена, така че, особено за хора, които проявяват по-изразена алергична реакция, тези цветова трябва да са табу.

Определени миризми са доста атрактивни за насекомите – това са миризмите с растителен произход – тяхната биологична функция по принцип е да привличат насекомите, така че избягвайте да мажете кожата на детето с кремове и защитни мазила, които носят подобна миризма.

Ако сте забелязали, че детето ви често страда от ухапвания от насекоми, избягвайте да го извеждате с открити ръце и крака, ползвайте дълго панталонче и лека връхна дрешка с ръкави. Така ще го предпазите от ухапвания.

Слънчевото изгаряне

Третата най-честа причина за раздразването на детската кожа е прекомерното излагане на UV лъчи. Когато се отразяват от водни или пясъчни повърхности, ефектът на UV лъчите се засилва. Затова в летния сезон трябва да сте изключително внимателни и да се погрижите за детската кожа превантивно.

Слагайте шапка на детето – за предпочитане е леката материя, която няма да спарва скалпа

Преди да изведете детето на слънце го намажете със слънцезащитен лосион с висок фактор

Не позволявайте на детето да стои на слънце прекалено дълго – напомняйте му да се премества на сянка. Имайте предвид, че между 11 и 16 часа слънцето е най-лошо.

Наблюдавайте детето си и ако забележите, че се появява зачервяване, ситни пъпчици или то се оплаче, че му пари и го боли вземете мерки веднага.

Препоръчваме ви винаги да имате под ръка антихистаминов препарат. Той ще ви свърши работа и в трите най-чести случая за раздразване на детската кожа – алергичен обрив, леко слънчево изгаряне и ухапване от насекомо. И в трите случая организмът отделя хистамин, който причинява раздразването. 

Още полезни статии, които да прочетете: 

Всичко, което трябва да знаете за електролитите

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти