Ето списък с най-подмладяващите храни

Черният шоколад ще смъкне някоя и друга година от нашата възраст
Снимка: Thinkstock

Списък на продуктите, които спомагат за подмладяване на организма и удължаване на човешкия живот, бе публикуван от група учени на няколко университета в САЩ и Европейския съюз, пише здраве.bg.

Той е съставен на основата на направени през последните години открития и изследвания, свързани с биохимичния механизъм на стареене на клетките.

Всеки един от продуктите, влизащ в това меню за дълголетие съдържа активни вещества, които оказват позитивно и ефективно въздействие на сложните биологически процеси, съобщава руската информационна агенция "АМИ-ТАСС".

Първите места са заети от суровините, съдържащи много антиоксиданти, сред които са черният шоколад, чаят и кафето.

Те са богати на органичните съединения полифеноли, притежаващи способността да възстановяват увредените клетки и така - да увеличат продължителността на живота им.

Листът включва още ябълки, касис, боровинки, броколи, череши, домати, нар, портокали, праскови, сливи, малини, червено грозде, червен лук, спанак, ягоди и пълнозърнест хляб.

Специалистите подчертават, че другите типове продукти като месо, риба, мляко и зърнени растения дават на организма необходимите калории, белтъчини, мазнини и минерали, но зеленчуците и особено плодовете осигуряват в най-добър баланс биохимичните елементи, които предпазват клетките и удължават техния жизнен цикъл.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти