Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова– лица на кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова– лица на кампания за профилактика на рака на маточната шийка
Снимка: netinfo

Актрисите Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова застанаха зад социално значимата кауза на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. Инициативата стартира на 22.05.2017 г. с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. Организатор на кампанията е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Идеята е хората да получат повече информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, и да насочат вниманието си към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социалнозначимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, заяви Лилия Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Актрисата Йоана Буковска-Давидова заяви, че е избрала да стане лице на кампанията не само заради героинята си в сериала „Откраднат живот” по NOVA, която се бори с рака, но и защото самата тя губи майка си от коварната болест.

„Това е едно от най-сериозните заболявания , но трябва да спрем да го възприемаме като стигма, която ни жигосва и ни прави различни от другите, напротив. Да превръщаме темата в табу само подсилва страха и чувството ни за обреченост. Покрай заболяването на мама си направих тест за HPV с намерението да взема мерки и да се предпазя. Когато се оказа, че съм вече носител на вируса, се появи разочарование, тъй като вече бе късно и аз бях лишена от избор.”

Снимка: netinfo

Елена Петрова също подкрепя кампанията: „Родителството не е постижение. То е работа за цял живот. Всеки ден трябва да бъдем най-добрите родители за децата си. Това означаваме да бъдем информирани кое е най-доброто за тях и да ги предпазваме. Аз трябва да бъда информирана като майка, за да задам правилните въпроси, да получа информация и да предпазя моите деца.

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените на възраст между 15-44 г.Всяка година от него умират над 270 000 жени в света. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването му, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. В България всяка година над 1 000 жени са диагностицирани с тежката диагноза, а над 400 не успяват да се преборят. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.

Снимка: netinfo

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорство със Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към Медицински университет - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация. Тя се осъществява с подкрепата на MSD България.

Повече информация за кампанията можете да намерите на:

http://hpvgard.com/

Страницата на кампанията във Фейсбук: 10 минути само за теб

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти