Една древна и полезна подправка

Една древна и полезна подправка
Снимка: Thinkstock

Родината му е Индия. Споменава се дори в древните санскритски текстове. Обича влажния и горещ климат на южна Индия, а в Тайланд, Лаос, Гватемала или Салвадор вирее на 1000-1500м надморска височина в региони с гъста растителност, необитаеми от хора, с мусонни валежи.

За индусите, както и за азиатците, той е символ на сигурност. За кардамона казват, че пази от горските духове и в Камбоджа се извършва ритуална церемония при започване на беритбата му.

Дали защото е братовчед на джинджифила или поради друга причина, но кардамомът е бил забранен от църквата в Средновековието. Във Ватикана се считало, че е много сладострастен за свещениците, които го дъвчели непрестанно.

Между другото, освен че е доказано благотворното му влияние при раздразнен стомах, при болки в гърлото (използва се за гаргара) или при мигрена (добавя се към чая), за него се говори, че когато се сложи да кипне в мляко с мед, лекува импотентност...

Зеленият или черният кардамом (белият е всъщност обезцветен зелен кардамом) представлява триделна шушулка, в която има между 10 и 40 зрънца, много твърди и лепкави и са червеникави до по-тъмни, почти черни. Черните се смятат за най-некачествени.

При разцепване с върха на нокът, шушулката се разтваря и зрънцата се показват. При загряване в сух тиган за няколко секунди, те изпускат силен аромат. Една-две шушулки ароматизират цялото ястие. Понякога дори не е нужно да се ронят зрънцата, само с едно цепване на шушулката оризът или виното поемат аромата на кардамома.

Самите шушулки не се ядат. Зрънцата са много твърди и ако се опитате да ги сдъвчете, в устата остава силен вкус на евкалипт.

В Индия кардамомът се използва като съставка на тяхното къри и гарам-масала, а също така е и ценна съставка при приговянето на чайовете, наричани "Йоги чай".

Интересно е, че на днешния ден в някои азиатски страни празнуват Международния ден на чая. Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството, търговията и популяризирането му.

Освен на билковите отвари, кардамонът придава необикновен вкус и на сладките ястия, например на индийския сладоледен крем и на ориенталската халва.

В скандинавските страни се използва в колбасарството и при приготвяне на маринована херинга. Черният кардамон ароматизира ястия с агнешко или патладжан, докато зеленият е по-подходящ да замени канелата в сладките неща - плодови салати, кремове, бисквити, сладоледи.

Арабите са силно пристрастени към този специфичен вкус, който добива кафето, ароматизирано със зелен кардамон. За индусите пък чаят с тази подправка е проява на изключителна изтънченост.

Кардамонът се продава по-често на шушулки, от колкото на прах. Самите шушулки трябва да са кръгли и с еднакъв цвят.

Кардамонът се съхранява в херметически затворена кутия, поставена в кухненски шкаф. Както повечето подправки, той не обича светлината, затова е добре да стои с шушулките. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти