Един славен, но забравен зеленчук

Знаете ли, че не са малко хората, които изобщо не знаят какво е пащърнак. На други пък им звучи познато, но не се сещат какво точно е това, а като го видят на пазара, ще го сбъркат с ряпа.

Интересното е, че пащърнакът е един позабравен зеленчук със залязла слава.

В ерата на така наречените "супер храни" все по-модерно става да се готви с колкото се може по-екзотични, трудно откриваеми, че и скъпи продукти. Така например нищо чудно в скоро време каперсите да изместят киселите краставички в кулинарията.

Историята на пащърнака е подобна. На времето той е бил един от най-използваните зеленчуци, но след инвазията на морковите, той е забравен от готвачите.

Историята на пащърнака започва от родината му – Източна Азия. Съществуват около 50 вида, които са разпространени в Европа и Азия. Бил е известен още на древните гърци и римляни, които го използвали не само за храна, а също така и като ценно лекарство за различни болести.

Все пак разцветът на пащърнакът е през Средновековието, когато участва като продукт в състава на много ястия.

У нас се консумира главно коренът, въпреки че листата му са чудесна декорация за различни салати.

В кулинарията корените на пащърнака се използват най-често в прясно състояние и по-рядко сушени и смлени. Прибавят се в ястия и супи, като се съчетават особено добре с лук, чесън, мащерка и магданоз.

Важно правило при приготвянето на пащърнака е да се слага в началото на приготвянето на ястието.

Какво губим от отсъствието на този наистина полезен зеленчук на трапезата ни?

Корените на пащърнака съдържат етерично масло, пектин, захари, витамин С и други полезни съставки. Тези вещества отпускат спазмите на гладката мускулатура на храносмилателния тракт, действат благоприятно върху сърдечно-съдовата система, понижават кръвното налягане.

В народната медицина и до днес се използва при болести на отделителната система, при сърдечна невроза и стенокардия.

По-горе можете да видите рецепта за супа с пащърнак и праз.

Не пропускайте новите статии в рубриките ни "Здравословно" и "Вкусно, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин ТУК >>>

Прочетете още:

Корени за здраве

Защо да консумираме пащърнак

Най-вкусните храни за този сезон

Интересна супа

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент