Най-вкусните храни за този сезон

Най-вкусните храни за този сезон
Снимка: Thinkstock

Както вече оповестихме, есента ни радва както с разнообразие в цветовете в природата, така и с изобилие на плодове и зеленчуци.

Има няколко храни, които са най-вкусни точно през този сезон. Заслужава си да ги знаете, затова веднага ви ги представяме. 

Брюкселското зеле

Ноември е чудесен месец за основните зелеви култури, според Тара О'Брейди, автор на книгата „Седем лъжици: Любими рецепти за всеки ден“, а брюкселското зеле е особено вкусно, тъй като по-ниските температури убиват горчивината му.

Моркови
Есента определено е сезонът на кореноплодните зеленчуци.

Затова запасете се с моркови, пащърнак, ряпа и целина, които преобразуват скорбялата в захар след измръзване.

„Достатъчно е да ги добавите към супа или да ги изпечете до златисто.

Опитайте се да добавите и интересна подправка – морковите си подхождат с хариса, пащърнакът с мед и орехи, а целината има особено добър с мащерка, лешници, кимион и кориандър“, казва О'Брейди.

Червени боровинки

Богати на антиоксиданти и витамин C, червените боровинки са изненадващо мултифункционални при готвене. Те са популярен продукт за направата на сос или сладко, но и пресните червени боровинки могат да бъдат използвани, например, в торти или бързи хлябове. „Или могат да бъдат изпечени, добавени към пълнеж за зеленчуци или меса“, казва още О'Брейди. „Търсете пресни плодове, които имат здрави и блестящи обелки“, съветва тя.

Праз

Подобно на морковите, празът подобрява вкусовите си качества при изстудяване или замръзване. „Търсете стъбла, които са възможно най- бели и светлозелени, за да сте сигурни, че са свежи“, съветва О'Брейди и добавя, че супа с праз и картофи е чудесна вечеря за студените есенни вечери.

Лук

През есента и зимата лукът е незаменим зеленчук. За да сте сигурни, че е хубав, то той трябва да има по-тъмна, по-дебела обелка, както и да изглежда без дефекти. С по-ниско съдържание на вода, есенните сортове изискват по-дълга термична обработка. Опитайте да изпечете лука заедно с месо или бавно го карамелизирайте, за да придаде неповторим вкус на всяко ястие.

Вижте кои са най-полезните храни в България в следващото видео:

Прочетете още:

Какво да готвим през ноември

Домашна аптека за зимата: билките, които ще ни помогнат

Зеленчуците, които са по-полезни печени, отколкото сурови

Крушата – плодът на есента

Ако искате да отслабнете, сгответе си зеле

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти