Домашна аптека за зимата: билките, които ще ни помогнат

Домашна аптека за зимата: билките, които ще ни помогнат
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

От древността билките са били първи помощник при лечение на различни болести. Нашите прадеди са знаели много за природните средства, които са използвали успешно в ежедневието си.

Във времената, когато не е имало нито аптеки, нито болници, във всяко село или общност е имало поне един билкар, който е усещал какъв лек ще помогне на някой, изпаднал в нужда. Девизът им е бил: „За всяка болка си има билка.“

Днес, за да подсилим имунитета и защитните функции на организма, се обръщаме към натуралните екстракти, които подобряват здравословното ни състояние, благодарение на благата на природата, закодирани в тях.

В началото на зимните месеци е добре да се заредим с най-важните и полезни билки и храни, подходящи за студения период.

Нима има нещо по-ободряващо от чаша билков чай, подсладен с лъжичка мед? Бурканът с уханен акациев, полифлорен или манов мед трябва да бъде неизменна част от наличностите в домашния бюфет, особено в началото на есенно-зимния сезон. Медът е гъсто, сиропообразно, ароматично и сладко вещество, произведено от пчелите след преработката на нектар от цветовете или от други сладки сокове на растенията.

Пчелата обогатява тези сокове със секрет от собственото си тяло и после ги складира във восъчните килийки на питите като запасна храна.

Доказано е, че медът увеличава издържливостта против грипни инфекции и заболявания на дихателните пътища. Освен това, с помощта на пчелни продукти значително може да се подобри състоянието на човек с вече настъпили респираторни проблеми и да се съкрати срокът за неговото възстановяване.

Прополисът (пчелен клей) е уникален продукт от семейството на пчелните средства за лечение.Той е смес от смоли, прашец и восък от цветовете на растенията, обогатена с ензими и преминала млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Най-често се използва под формата на 30% спиртен извлек и има противомикробно, противовирусно, противоплесенно, антибиотично, дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие.

При попълване на домашната билкова аптечка не бива да забравяме ехинацеята, която спомага за укрепване на имунната система и съответно ни предпазва от инфекциозни заболявания. За запарка се използват стъблото, цветовете и корените на растението.

Чайовете от липа или лайка са добре познатите топли напитки от детството ни. Чаят от цвят на липа, спомага при възпаление на горните дихателни пътища (ларингит, бронхит, пневмония, ангина) и при повишена температура. Цветовете от липа съдържат около 0.06 % етерично масло, слузно вещество и танини, аскорбинова киселина, каротин и гликозиди. Лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболяване на храносмилателния път и при възпалителни процеси в дихателните пътища. За лечение на дихателните пътища цвят от лайка се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Цветът съдържа етерично масло, слузни вещества, стеариновата и линоловата киселина, каротин и витамин С.

Добре е да предвидим за зимата изсушен цвят от Градински чай (Салвия). Той е малък вечнозелен с дървенисти стъбла, сивкави листа и сини до виолетови цветове. Богатото му съдържание на етерични масла, олеанолова киселина, дъбилни вещества, флавоноиди и витамини В1 и С го прави много полезен при ларингит, трахеобронхит и кашлици от различен произход. Освен това, салвията действа благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при язва на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания.

Едва ли е нужно да напомняме колко е важно винаги в хладилника да има лимони. Месестата част на жълтия цитрусов плод съдържа значително количество органични киселини – лимонена, ябълчена, аскорбинова и др., каротин, тиамин, рибофлавин, липиди и флавоноиди. Всекидневното консумиране на лимони увеличава съпротивителните сили на организма и предпазва от много заболявания, най-вече инфекциозни. При грип, хрема, болно гърло, топъл чай с лимон, подсладен с мед, пресича болестите.

Грейпфрутът е другият цитрусов плод, който трябва често да присъства на трапезата ни през зимните месеци. Той може да бъде с жълта, розова или червена месеста част, с леко или по-силно горчив вкус, но винаги пълен с витамин С (един плод ни осигурява близо 80% от препоръчителния дневен прием), каротеноиди, лимоноиди, пектинови фибри, калий, витамин А, витамин В9 (фолиева киселина) и др. Грейпфрутът подсилва имунитета, но е и признат от мнозина специалисти за отличен антиоксидант с важно значение за сърдечносъдовата система.

Не на последно място отделете място в домашната аптечка за добре познатата канела. Без нея не бива да оставаме, особено през студените месеци. Канелата е широко разпространена подправка, която притежава антибактериални и противопаразитни свойства, които обуславят приложението ѝ при различни инфекции.

Използва се също и при обикновена настинка и грип, а също и за облекчаване на болката при болезнена менструация. Канелата понижава кръвната захар и се използва широко от диабетици и хора с повишен риск за развитие на диабет.

Прочетете още:

Билки за здраве

6 природни рецепти при високо кръвно

Трите най-полезни за здравето подправки

Пчелният прашец ни посипва със здраве

Какво му е полезното на грейпфрута

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти