Дърветата ни пазят от депресия

Дърветата ни пазят от депресия
Снимка: Thinkstock

Жените, чиито домове са обградени с повече дървета и растителност, са с по-малък риск от смърт в сравнение с представителките на нежния пол, които живеят в райони с по-малко зеленина.

Това сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Проучването обхванало над 108 000 жени в САЩ. Събраните данни са за периода 2000 - 2008 г.

Учените установили, че жените, които живеят в районите с най-много зеленина, са с 12 на сто по-малък риск от смърт в сравнение с участничките, живеещи в районите с най-малко зеленина. Освен това жените, чиито домове са обградени с най-много растителност, са с 34 на сто по-малък риск от смърт вследствие на респираторни заболявания.

Жените, които живеят в райони с избуяла растителност, са също с 13 на сто по-малък риск от смърт вследствие на ракови болести в сравнение с участничките, чиито домове са обградени с най-малко зеленина.

Изследването свидетелства за връзка между живеенето в по-зелена среда и по-дългата продължителност на живота, макар да не си е поставяло за цел да открие причинно-следствена връзка.

"С изненада установихме връзка между по-голямото излагане на ефекта от зеленината и намаленото ниво на смъртните случаи", заяви ръководителят на изследването Питър Джеймс от института за обществено здравеопазване "Т.Х. Чан" към Харвардския университет.

„Бяхме още по-изненадани да открием, че голяма част от ползите от голямото количество зеленина изглежда са свързани с по-добро психично здраве".

Учените поясниха, че по-доброто психично здраве се е изразило в по-ниски нива на депресия. Другите ползи от зеленината са свързани с повече възможности за социални контакти, по-голяма физическа активност и по-малко излагане на замърсен въздух .

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives.

Още методи за справяне с депресията: 

Магнезий - естествен антидепресант

Кафето бори депресията при жените

SMS-ът помага при депресия

Решение срещу стрес, депресия и превъзбуда

Какво да правим, за да не сме депресирани

 

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти