Дишаме ли правилно?

Дишаме ли правилно?
Снимка: Thinkstock

Дали някой се замисля за това как диша? Това е един от най-жизненоважните процеси в организма, който обаче не ни прави особено впечатление, освен когато носът не ни е запушен, например или не сме се задъхали при физическо натоварване.

Истината е, че тялото само само регулира необходимото количество въздух

Ако веднъж седмично, например в неделя по време на разходка, дълбоко вдишвате въздух, това не означава, че сте направили достатъчно за здравето си.

За тази цел е необходимо всеки ден да бъдем на чист въздух, съветват от Zdrave.bg. Той не може да се замени нито с лекарства, нито с масажи, вани, кремове и лосиони. Дори и старателно спазваната диета, няма да способства за обновяването на организма, ако не е придружена с правилно дишане.

Движейки се по време на дишането, диафрагмата действа на сърцето като своеобразен масажор, облекчава неговата работа и помага при снабдяването на организма с кръв.

Тесните сутиени затрудняват кръвообращението и свободното дишане. Стегнатите колани в талията могат с времето да доведат до дегенериране на диафрагмата. 

Нужно е да се правят всекидневни дихателни упражнения. Ето и няколко съвета какви да са те.

Направени на отворен прозорец или на чист въздух, те помагат за запазването на здравето. Свободното и дълбоко дишане трябва да стане за организма естествено.

Всекидневните упражнения, състоящи се от 10 вдишвания и 10 издишвания, са напълно достатъчни. По време на дишането трябва да отпуснете мускулите си.

През първите дни се старайте да дишате дълбоко, като заставяте и диафрагмата да участва в този процес. След това, когато вече не е необходимо да контролирате съзнателно всяко вдишване, трябва едновременно да разширявате гръдната клетка.

Легнете свободно, опънете крака с ръце до тялото. Издишайте въздуха от белите дробове, след това дишайте при пълно отпускане на мускулите, включвайки и диафрагмата. Правете това бавно и спокойно. Пребройте до 3.

Направете издишването за два пъти повече време, отколкото правите вдишването. Пребройте до 6. Преди да направите новото вдишване, пребройте до 9 (паузата между вдишването и издишването трябва да бъде три пъти по-дълга от вдишването). Колкото по-дълга е паузата, толкова по-дълбоко и по-пълно е вдишването. За да контролирате по-добре дишането си, поставете двете си ръце върху корема. При вдишване ще почувствате как коремната кухина се разширява, а при издишване – как тя се свива.

Ако искате да направите второто упражнение по-ефективно, повторете го като поставите върху корема си тежка книга или друг предмет. Дишайте само през носа със затворена уста. Целта на тези упражнения е да ви научат на свободно ритмично дишане. Дълбокото равномерно дишане укрепва мускулатурата, подобрява кръвообращението, придава правилна стойка.

Тези упражнения могат да се правят в седнало или изправено положение, на чист въздух или дори по време на кратка почивка на работното място.

При настинка дихателните упражнения трябва да се обединят с упражненията за нос. Затваряйте с показалеца си ту едната, те другата ноздра и вдишвайте от противоположната, като държите близо да носа си шишенце с ментолово или евкалиптово масло.

Вдишайте през лявата ноздра, затворете я с палеца и издишайте въздуха през дясната и обратното. Повторете упражнението 3 пъти, вдишвайки маслото, а след това още 3 пъти без до го вдишвате.

Няколко лесни дихателни упражнения можете да намерите и ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти