Диетата според кръвната група - голямата лъжа

Диетата според кръвната група - голямата лъжа
Снимка: Thinkstock

На кого от нас не се е искало да отслабне бързо и с минимални усилия. По медиите постоянно текат съобщения за нови чудо-диети, от които килограмите ще се стопят пред очите ви.

„Откажи се само от един, два или три продукта и ще свалиш 30 кг за месец.“ 

„Яж тази супа всеки ден и ще имаш плосък корем.“

Всеки ден се появяват твърде съмнителни нови диети. Някои от тях са безполезни, други скъпи, а трети – направо опасни.

Една от тях е диетата по кръвна група.

Тя беше сензация преди няколко години, възможно беше да завоюва и по-широка популярност, ако не беше едно „но“ – нейната абсолютна безсмисленост.

Според теорията на американския натуропат Питър Д`Адамо, хранителните продукти се делят на полезни, неутрални и вредни за човешкия организъм в зависимост от неговата кръвна група.

Според него причината е в това, че различните кръвни групи в хода на еволюцията не са се появили едновременно. Човекът е сменял вида на занятията си: хората ловували, след това са се занимавали със земеделие, а след това всичко се смесило.

И Д`Адамо решил: кръвната група до такава степен определя биохимията на тялото, че:

-   Носителите на най-древната нулева група добре ще понасят месна диета, трябва да избягват тестеното и да се занимават с аеробика;

-   Хората с А кръвна група – вегетарианско меню, месото при тях няма да се усвои и ще се отложи като излишни килограми; трябва и да медитират;

-   Ако в съдовете им тече кръв с В група, те са всеядни;

-   А ако имате еволюционно най-младата АВ кръвна група, за вас ще е подходяща екзотиката – молюски, водорасли, тофу.

Звучи солидно. Само че няма нищо общо нито с антропологията, времето на поява на кръвните групи и вида на занятие на древните хора, нито с физиологията и биохимията.

И тази диета веднага беше оборена от медиците и антрополозите. Няма доказателства, че между делението на кръвта на групи и типа на храненето има връзка.

Физиолозите отбелязват, че кръвните групи са доста повече. Избраната система АВО е най-често използваната практически при кръвопреливане и за това е най-известната. Повечето хора са чували само за нея. Но подобни системи от кръвни групи съществуват над тридесет, наскоро откриха нова.

Менюто не се е изменяло толкова рязко, това е многовековен процес. Човекът се е оформил като всеяден вид и това му е помогнало да оцелее. Между другото с изследвания при шимпанзета и бонобо и метода на молекулярния часовник е доказано, че група А е най-древната, след нея са се появили група В и нулевата (точно обратното на твърденията на Д'Адамо). В различни части на света човешките общества са се развивали в различни срокове и са възприемали различни начини на добиване на хранителни продукти и хранене. Докато едни все още са ловували и събирали в гората, каквото намерят, други вече са сеели жито и са отглеждали домашни животни. 

Има и друг момент. Ако например жена с А група обича да похапва месо, а трябва да премине на вегетарианско меню насила, стресът едва ли ще поправи здравето ѝ. Ако човек има различни алергии и непоносимости – глутенова ентеропатия, лактазен дефицит, алергия към други хранителни продукти, спазването на този режим е вредно. Храненето трябва да е съобразено с действителните непоносимости.

Лекарите препоръчват на хората с глутенова непоносимост да не консумират зърнени храни, независимо от кръвната им група. Широко известен е фактът, че не-европеидите не понасят мляко, защото ензима лактаза в червата е изчезнал. (това е факт и при множество представители на европеидната раса, независимо от кръвната им група). Въпреки това Д'Адамо препоръчва на хората с кръвна група В от азиатски произход да включат млякото в менюто си. Последователите му с такъв дефицит ги очакват болки в корема и диария.

Мнозинството хора даже не знаят коя е тяхната кръвна група и какви продукти са еволюционно неприемливи за тях, и редовно се хранят „неправилно“. Според Д`Адамо нарушенията в кръвта под формата на аглутинирани (слепени на купчинки) червени кръвни клетки еритроцити, ще се усилват всеки ден, докато не доведат до стесняване, а след това и до запушване на кръвоносни съдове с увреждане на органите – главен мозък, сърце, бял дроб, бъбреци, жлези с вътрешна секреция, които постепенно ще се разрушават и ще доведат до смъртен изход. При това положение не е ясно как смъртността е толкова ниска и не се търкалят трупове по улиците.

Струва ми се, че подобен синдром с разпространени инфаркти на различни органи, ще бъде известен на патологоанатомите и другите медици. Това не е скрита болест, а явна патология, която до сега не е наблюдавана.

Кръвната група няма нищо общо с храносмилането или биохимията на тялото. Тя се регулира по генетичен път. Гените, кодиращи белтъците на кръвните клетки, нямат нищо общо с тези, кодиращи ензимите, които обработват храната.

Ако имате група А, то вашите еритроцити притежават антигени, които ще предизвикат имунна реакция при притежателите на друг вид антигени и на тях не трябва да им се прелива тази кръв. До този момент в кръвта са открити поне 276 дискретни антигена. Може би трябва да се изработят толкова диети.

А защо да не се направи диета според системата за тъканна съвместимост HLA, която се използва при подбор на органи за трансплантация? Доста по-логично е, но явно на един натуропат тази ситема не му е известна.

Без да се ограничава само с въпросите на храненето, Д`Адамо твърди, че кръвната група влияе на личността и характера.

Такъв режим е неудобен и от практическа гледна точка: в семейството трябва да се приготвят няколко ястия за всеки негов член за всяко хранене.

Единственото, което може да е от полза, е ограничената употреба на въглехидрати.

Автор: Д-р Цветанка Янакиева

Припомнете си още:

Диета със сандвичи

8 реалистични съвета за отслабване

Кисело мляко и канела за отслабване

Нетрадиционни методи за сваляне на килограми

Най-полезните мазнини, от които отслабваме

Най-полезните въглехидратни храни за отслабване

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти