Детоксикирай тялото си с глухарче

g
Снимка: Thinkstock

Глухарчето, освен познат плевел, е и невероятно силна билка. Нейните здравословни сили за незаменими с никое друго растение.

Глухарчетата цъфтят през месец април. Когато това премине, те се превръщат в любимата на малчуганите пухкава бяла топка, разнасяна от вятъра. Сушеният му цвят обаче можете да откриете в билковите магазини през цялата година.

Една от основните функции, за които се използва глухарчето, е детоксикиращият му ефект.

g
Снимка: Thinkstock

То помага при състояния на анемия, авитаминоза, атеросклероза, диабет, липса на апетит, проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, както и храносмилателната система.

Отварата от глухарче пречиства организма, а продължителният му прием подтиква правилната обмяна на веществата. С него се правят и компреси при ставни и артритни заболявания, умора и кожни проблеми.

Освен използвано като билка, глухарчето влиза и в някои кулинарни рецепти. То се добавя освен заради интересния си вкус, така и поради съдържанието си на много ползотворни вещества. Горчивите съставки в него стимулират производството на жлъчен сок. В най-големи количества такъв се откриват в корените му. Именно горчивите вещества в глухарчето спомагат за детоксикацията на организма. Освен това ускоряват процеса на храносмилане.

b
Снимка: Thinkstock

При запушване или възпаление на жлъчните канали глухарчето е пръв помощник. Калият в листата му пък има диуретичен ефект. Поради това обаче не се препоръчва да се приема преди лягане. Също така е възможно млечният сок на растението да предизвика алергична реакция.

През есенните месеци глухарчето е с най-високо съдържание на инсулин.

Ето защо то е силно препоръчван зеленчук при диабет.

g
Снимка: Thinkstock

Всички части на глухарчето са използваеми. Те се приемат както пресни, така и сушени. С лечебна цел всекидневно се приема салата или сок от глухарче. Чаят от растението също е добра идея.

За целта 2 ч.л. листа и корени се варят в 300 мл вода за 10 мин. Приема се по 2-3 чаши дневно.

g
Снимка: Thinkstock

При артритни заболявания и болки успокояващо действа чай, приготвен от глухарче, коприва, бреза и върбова кора. 2 с.л. от смесените им листа се запарват в 300 г вода за 10 минути, след което сместа се прецежда.

За външно приложение срещу брадавици и мазоли се натрива сок от пресни глухарчета. Той се получава при пресоване на свежите растения.

g
Снимка: Thinkstock

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти