Да ти вдигнат кръвното

Да ти вдигнат кръвното
Снимка: Thinkstock

Използването на мобилен телефон може да причини повишено кръвно, поради стреса, който някои разговори причиняват.

Това установи италианско изследване, резюмирано от БГНЕС.

Изследователите измерили 12 пъти кръвното налягане на 94 пациенти с повишено кръвно на интервали от една минута.

Участниците, чиято средна възраст била 53 години, трябвало да седнат в удобно кресло в лекарски кабинет и били оставени сами след измерването на кръвното за първи път.

Изследователите се обадили по телефона на пациентите най-малко три пъти и установили, че когато пациентът говори по телефона или получава обаждане, кръвното му налягане се увеличава от средно 121 на 77 на 129 на 82.

Според Американската сърдечна асоциация 12 на 80 е нормалното кръвно налягане за възрастни на 20 и повече години.

Учените установили още, че пациентите, които получавали над 30 телефонни обаждания всеки ден, изглежда развивали форма на имунитет към повишаването на кръвното налягане.

"Групата пациенти, свикнали най-много с използването на телефона, бяха млади хора, а това показва, че младите хора по-рядко се разстройват от смущаване по телефона.

Друга възможност е хората, които се обаждат над 30 пъти на ден, да се чувстват по-спокойни, ако мобилният телефон е активиран, тъй като няма риск да пропуснат добра възможност", казва д-р Джузепе Крипа, който осъществил изследването. 

Има редица изследвания, които доказват, че прекомерната употреба на мобилни телефони не се отразява положително върху здравето, така че колкото по-малко използвате тази модерна вещ и разчитате на контакта лице в лице, толкова по-добре за вас и за социалния ви живот wink

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти