Да свалим кръвното си налягане

За първи път стафидите се споменават още в Стария завет
Снимка: Thinkstock

За една година в световен мащаб се произвеждат около 750 хиляди тона стафиди – най-често използван сорт за производството им е бялото грозде без семки.

Яденето на стафиди се насърчава от лекарите, тъй като в стафидите се съдържат фибри, антиоксиданти, освен това имат и нисък гликемичен индекс – тези фактори допринасят за контролирането на кръвната захар.

За да сведете до минимум рискът за сърцето или кръвоносните съдове, необходимо е да поддържате нормално ниво на хемоглобина. В сухите гроздови зрънца всъщност се съдържа едва 23% вода, пише "Gotvach.bg".

Освен това стафидите са изключително богати на мед, цинк, калций, магнезий, желязо – в тях има и големи количества витамин А, както и В комплекс, сочат различни проучвания.

Можем да използваме стафидите и като добавка на мюсли за закуска или към киселото мляко. Стафидите могат да помогнат и при проблеми с бъбреците, пикочния мехур и други здравословни проблеми.

Освен всичко останало стафидите имат доста висока енергийна стойност (около 300 калории в 100 г продукт) – да не забравяме и предимството, че сушените гроздови зърна не се развалят.

Едновременно с всички полезни съставки, които имат стафидите обаче, учените съобщават, че те са и доста калорични. Причината е голямата концентрация на фруктоза. Тези сушени плодове са неподходящи за хора, които страдат от язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Похапването на стафиди поне три пъти седмично може значително да понижи кръвното налягане, сочат резултатите от най-новите изследвания. Други храни, които свалят кръвното налягане, са:

* Киви – ако похапвате по три кивита на ден, кръвното ви ще влезе в нормални граници, категорични са от Американската асоциация за сърдечни заболявания.

* Динята също може да помогне за сваляне на кръвното при хора, които имат наднормени килограми. С това плодът понижава и риска от инфаркт, категорични са американски учени.

* Следващият плод, който не бива да ограничавате, особено ако страдате от високо кръвно налягане, са бананите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти