Гъста и здрава коса със сушени плодове и куркума

Гъста и здрава коса със сушени плодове и куркума
Снимка: Thinkstock

Гъстата коса до голяма степен е природна даденост, но грижите, които се полагат за нея, също са от огромно значение.

Индийките са известни освен с пищните си дрехи и червените точки на челото, но и с красивите си дълги и гъсти коси.

Може би ви е известно или не, но най-голям процент на естествени удължители за коса (по-известни като екстеншъни) идват именно от жените в Индия.

Там бедността обхваща голяма част от страната и много момичета продават тежките си плитки именно на компании, които създават удъжители на коса за западните дами.

От Kozmetikata.com издават някои от тайните за поддържане на красиви, гъсти и блестящи коси на жените от изтока. Нищо не ни пречи да ги тестваме и ние.

Така или иначе съдържат изцяло природни компоненти, дори и да не помогнат, поне няма да навредят.

Куркума 
Тя е корен на растението от семейство джинджифилови, изключително богат на етерични масла.

В натрошен вид може да се добави към козметични маски. Притежава антибактериално и почистващо действие. 

Прекрасно почиства лицето и прави лек естествен лифтинг.

Препоръчителната продължителност на курса е 10 маски, в продължение на две седмици.

За това е необходимо да се смесят куркума и мед в съотношение 1:1 чаени лъжички.

Смокини

Имайте предвид, че лечебните вещества се съдържат в сушените плодове в по-голяма концентрация, затова е добре да се употребяват в умерени количества. Сушените плодове на смокинята укрепват косата. За достигането на желания ефекте обаче е необходим поне месец.

Нарежете на парченца или смелете 2-3 сухи плода. В отделен съд налейте една чаша мляко, сложете смокините, разбъркайте и сложете на котлона, като го покриете с капак. Когато сместа заври, намалете до минимум и го оставете да ври, като бъркате, докато се получи еднородна смес. Оставете да изстине.

Преди къпане, разделете косата на кичури и намажете в корените, а остатъка нанесете по цялата дължина на косата. Завийте с найлонова шапка, а отгоре с хавлиена кърпа. След час измийте главата с мек шампоан за вашия тип коса.

Стафиди

Този вариант ефективно помага срещу косопад. За нея вземете една шепа стафиди (за предпочитане светли). Сложете в съд и залейте с половин литър вряла вода. Закрийте плътно с капак и варете в продължение на 10-15 минути на слаб огън, след това го оставете около два часа, за да  могат стафидите да набъбнат. После прецедете отварата в отделен съд – течността е подготвена за маската.

Стафидите намачкайте, докато се получи каша, и поставете в керамичен съд, като добавите 1 жълтък, 1 ч.л. мед, 1 чаена лъжичка масло от кайсия, половин чаена лъжичка сол (солта се разтваря в отварата от стафиди). Всичко се смесва добре. Ако сместа се получи доста гъста, добавете малко от отварата и разбъркайте.

Преди измиване приложете същото нанасяне, както и при първата рецепта. Само след 40-50 минути измийте главата с шампоан, а после изплакнете с подкиселена вода (1 ч. л. лимонова киселина на леген с вода). Препоръчително е тази маска да се прави веднъж в седмицата в продължение на месец и половина.

Сушените плодове са необичайно богати на вещества и много витаминозни, поддържащи красотата. Маски от сушени кайсии, стафиди, сушени сливи имат прекрасно и бързо действие. Кожата става красива, гладка, еластична и получава получава красив тен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти