Да се запознаем с гуараната

Гуараната е най-разпространена в джунглите на Амазония
Снимка: Thinkstock

Гуараната (от лат. Paulinia cupana) представлява вечнозелено пълзящо растение, което ражда дребни червени плодове, даващи на тялото и ума енергия. Това растение се среща в амазонската джунгла в Южна Америка, но е най-разпространено в Бразилия. Характеризира се с огромни листа и красиви цветни букети. В последните години гуараната предизвика сериозен интерес в целия свят, пише "Gotvach.bg".

История на гуараната
Историята на гуараната е много дълга и се губи някъде в мита от културата на племената гуарани и тупи, които обитавали джунглата на Амазонка. Според легендата едно от местните божества убило много обичаното от своето племе дете. Друго божество, което било по-добре настроено към отдавна изчезналото вече племе, посадило очите на убитото дете – едното око в селото, а другото в джунглата. Така се появили култивираната и дивата форма на гуарана. Индианците изсушавали семената на гуараната и ги смесвали с брашно и вода до получаването на консистенция, наподобяваща тесто за макарони, а после слагали сместа да съхне в специални форми. Светът узнава за гуараната благодарение на д-р Луис Перейра Барет от Рио де Жанейро. В началото на 20 век той построява завод, в който от екстракт на гуарана започва да се произвежда първата в света медицинска напитка, а след около 15 години се появява шампанското "Гуарана Антарктика".

Състав на гуараната
Всяко едно семенце гуарана съдържа до пет пъти повече кофеин, отколкото кафеено зърно със същия размер. За сравнение, кофеинът в кафето е 2%, докато в гуараната достигна 6-7%. Семената и екстрактът от гуарана са много богати на антиоксиданти. В състава на гуараната влизат още смола, протеини, мазнини, скорбяла, аминокиселини, калций, натрий, магнезий и витамин В1.

Приложение на гуараната
Гуараната може да се открие под формата на добавки, влиза в състава на различни енергийни напитки. На базата на екстракта от гуарана се произвеждат бонбони, шоколад, чай, паста за зъби и редица хранителни добавки. Гуараната се използва и като естествен инсектицид, защото защитава растенията от различни вредители и насекоми.

Ползи от гуараната
Смята се, че гуараната е най-естественият източник на енергия, можем да го приемем като своеобразно зарядно устройство за жизненост. Гуараната е много подходяща за подхранване на мозъка. Продуктите с гуарана осигуряват енергия, необходима за процесите в тялото. Гуараната подобрява паметта, тонизира цялостно тялото и ума, спомага за преодоляване на отпадналостта и умората. Освен това ускорява кръвообращението и намалява риска от възникване на белодробни заболявания. Гуараната стимулира липолизата – процесът на изгаряне на мазнини. Затова тя е идеална за хората, които спазват диета и спортуват активно. Екстрактът от гуарана не дразни стомаха и се понася много лесно от организма. Процесът на усвояване на вещества в гуараната е постепенен.

След приема на продукти с гуарана дълго време не се чувства отпадналост и умора, а и не се напряга сърцето. Голямото предимство на гуараната пред кафето е, че при консумацията й не се наблюдава сърцебиенето, което много често се среща при пиенето на кафе. Има твърдение, което все още не е напълно доказано, че гуараната действа като естествен афродизиак. Гуараната действа благоприятно върху кръвоносната система, подобрявайки циркулацията. Подпомага за намаляването на главоболие, тежката мигрена и предменструалните болки. Антиоксидантите и флавоноидите в гуараната забавят процесите на стареене в клетките. Активните вещества в гуараната пък подобряват бъбречната циркулация.

Дневна доза гуарана
Въпреки безбройните си качества, гуараната не бива да се приема в твърде големи количества. Обозначената за безопасна доза варира в различни страни по света, затова за такава се приема от 150 до 450 мг дневно. Освен това в чист вид екстрактът от гуарана трябва да се приема много внимателно, защото може да увеличи изгарянето на телесната енергия прекалено бързо.

* Гуараната не бива да се приема от бременни жени или кърмачки. Не е редно да се консумира и едновременно с упойки и антидепресанти. Не се препоръчва и при прием на продукти, добавки или медикаменти, които също съдържат кофеин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти