Да се справим с апетита

Да се справим с апетита
Снимка: netinfo

Много често ни се случва да ядем без да сме гладни, само защото храната изглежда толкова добре, или има неповторим аромат, или просто по навик слагаме хапките в устата си, без дори да сме гладни. Често се случва да бъркаме тези състояния с апетит.

Ето няколко начина, по които бихме могли да се справим с излишния прием на храна и да си помогнем да свалим някой и друг килограм.

Не на разнообразието
Оказва се, че когато пред вас се разкрива гледката на пълна трапеза, е много по-вероятно да се изкушите и да прекалите с храната, отколкото ако нямахте избор. Когато видим много и различна храна на едно място, се поражда желанието да опита от всичко, за да разберем кое е най-хубавото. Това води до бързо преяждане и неминуемо качване на килограми. Препоръчва се яденето да трае 45 минути.

Яжте бавно
Може би най-добрият съвет за справяне с вълчия апетит. Трябва да дадете време на мозъка ви да разбере, че тялото е приело достатъчно храна и вече не изпитва глад. Когато обаче, погълнете за отрицателно време всичко от чинията си, е много вероятно да сте поели повече храна, отколкото ви е необходима. По същата логика не се пазарува от хранителен магазин, когато сте гладни, защото тогава ви се яде всичко, което попадне пред погледа ви.

Ярките цветове
Чудели ли сте се защо почти всички цветове на опаковките и логата по заведенията за бързо хранене включват червен цвят? Това е, защото точно този цвят въздейства силно на сетивата и дори може да разбуди апетита ви. Съветът е да предпочете цветовете на кухнята ви да са пастелни, най-добре небесно синьо, което е и цветът на спокойствието.

Вкусен външен вид
Доказано е, че когато виждаме храната и тя изглежда апетитно, сме склонни да ядем до 22% повече. Това се обяснява с факта, че щом очите видят нещо много вкусно, панкреасът отделя инсулин, който понижава кръвната захар и ни кара да се чувстваме гладни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти