Да се преборим с килограмите през менопаузата

Да се преборим с килограмите през менопаузата
Снимка: Thinkstock

Настъпването на менопаузата може да бъде стресиращ и неприятен период за много жени. Тялото се променя, фукнциите му също и това се отразява директно върху самочувствието на дамите.

След менопаузата почти всички жени качват по няколко килограма и то в коремната област. Този неприятен феномен е нормален и се дължи на хормоналните промени.
 
Организмът натрупва мастна тъкан, а процентът на мускулната маса намалява. Kолкото по-малко е мускулната маса, толкова по-малко енергия (калории) се изгарят или казано иначе - получава се, че със същото количество храна, поддържаме по-високи килограми. 
 
За да се преборите с този феномен, най-важно е да увеличите физическата си активност, за да се противопоставите на загубата на мускулна тъкан.

Най-добре се сваля мазнина от коремната област с упражнения тип кардиотренинг – каране на колело, бързо ходене, плуване -половин час на ден или един час 3-4 пъти седмично. 
 
От друга страна, трябва да ограничите храните, източници на животински мазнини и бързоусвоими захари. 

Може да увеличите рязко консумацията на риба, дори и мазна, но не и пържена.

Сведете приема на сирена и кашкавал до минимум, тъй като те са с високо съдържание на мазнини и 100 г се равняват на 30 г масло, но пък яжте 500 мл обезмаслено кисело мляко на ден за попълване нуждите ви от калций и висококачествен белтък, важен за мускулите. 

Консумирайте два-три плода ежедневно, зеленчуци в неограничени количества, пълнозърнест хляб – по една филийка на хранене, ориз, макаронени изделия, леща, боб - 4-6 супени лъжици в сварено състояние на обяд и на вечеря.

Използвайте само растителни мазнини за готвене и овкусяване на салатите и то в по-малки количества.

Пийте предимно вода, около 1,5 - 2 л на ден и забравете за сладките газирани напитки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти