Да се храним ли след 18 часа?

Да се храним ли след 18 часа?
Снимка: Thinkstock

Да не се приема храна след 18 часа е измежду първите правила на доста диети. Но в действителност към него не трябва да се придържат всички, а само тези, които се опитват да се избавят от излишно тегло и това изискване е свързано не толкова със самите диети, колкото с особеностите на организма, пишат от здраве.bg

Със залязването на слънцето естествените механизми в тялото забавят своята работа и се готвят за сън. Затова по правило употребата на храна след залез слънце нарушава подготовката на организма за сън и така нанася вреда на здравето.

Но какво да се прави, ако отказали се от късната вечеря, чувствате глад и не можете да заспите без да сложите нещо с стомаха?

Добре е да се знае, че възникващото вечерта чувство за глад е лъжовно, а цялата храна, изядена непосредствено преди сън, ще се натрупа под формата на мазнини. Опитайте се да прочетете нещо или се заловете с домакинска работа. Ако чувството на глад не отстъпи, изпийте чаша вода или мляко.

Ако и това не помогне, все пак хапнете нещо. За предпочитане е да изберете продукти, които се преработват бързо - например извара или зеленчуци. Не посягайте към мазната и сладка храна. Изключете от вечерното си меню и алкохола и кофеина.

Диетолозите съветват за вечеря да се приемат продукти, богати на целулоза, които способстват за изгарянето на калориите: домати, моркови, патладжани, цвекло, ябълки, ягоди, диня, портокали, кайсии. Всички тези плодове и зеленчуци няма да способстват за натрупването на допълнителни килограми, а съчетани с движение и спорт, ще ускорят и отслабването (ако имате нужда от такова, разбира се).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти