Да разкрием свойствата на маята

Маята е богата на витамини и микроелементи
Снимка: Thinkstock

Маята, която сме свикнали да използваме толкова често при приготвянето на тесто за пици или питки, е биологичен продукт от концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Маята е позната от дълбока древност, като историята ѝ може да се проследи назад до Древен Египет, преди повече от 5000 г.

Принципът на действие на маята в пекарството е превръщането на захарите на продукта във въглероден диоксид и етанол. Неслучайно в повечето рецепти за погачи, кифлички и питки се дава съвет маята да се разтвори в хладка вода с малка добавка на захар. Това е така, защото захарта в картофите и яйцата спомага за по-бързия растеж на дрождите или с други думи ускоряват втасването или шупването на маята. Добавки като сол и мазнини забавят този процес и се прибавят след активизирането на маята.

Видове мая
По своя вид маята може да бъде хмелова, нахутова, бобова, по предназначение - хлебна - за хлебни изделия, бирена - за пиво и фармацевтични цели. Днес в магазините можем да открием прясна мая на кубчета и суха, инстантна, която се предлага в пакетчета. Сухата мая (на прах) е изобретена по време на Втората световна война, пише "Gotvach.bg".

Редица яростни противници на маята напомнят, че термофилните дрожди в състава ѝ са в състояние да нанесат крайна вреда на нашия организъм и за тяхната "разяждаща" способност има сериозни доказателства и данни. Като алтернатива на маята от дълбока древност се използва естествена закваска.

Състав на маята
Хлебната мая е доста богата на витамини от група В - В1, В6, В2, В12, както и на много микроелементи. В маята се откриват големи количества фосфорни, калиеви, магнезиеви, натриеви, калциеви и други соли. Заради богатството си на биологично активни вещества, тя е всепризнато общоукрепващо организма средство.

Със своя минерален и витаминозен състав маята регулира обмяната на веществата, увеличава устойчивостта му спрямо заболявания, съхранява го, забавя неговото износване.

Термофилни дрожди (захаромицети) в маята са изкуствено създадени. За някои технологията на завъждането им може да се нарече направо чудовищна и неприродна. Тези дрожди се развъждат и размножават в течни хранителни среди - меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н.

Дрождите-захаромицети, които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия. Захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите. Те не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от слюнката и стомашните сокове в организма.

Избор и съхранение на маята
Дали ще изберете за кулинарна употреба прясна или суха мая, почти не може да има разлика за крайния резултат. Съществено остава обаче това, как ще съхраните закупената мая. Живата мая е малотрайна и трябва да се съхранява винаги на студено за къс период от време. Добре е винаги да съблюдавате срока на годност на пакетчето. За разлика от нея сухата мая може да се съхранява дълго време, стига пакетчето да е добре затворено и да се държи на хладно и сухо място. Ще познаете развалената мая по изключително неприятната миризма, която излъчва.

Маята се използва в продукцията на тестени изделия и пивоварството, но и в здравословното хранене. Това се отнася по специално за бирената мая, която е обработена по технология, умъртвяваща микроорганизмите, без да засяга витамините и минералите, които те съдържат, а готварската мая съдържа живи дрожди.

Кулинарно приложение на маята
Когато приготвяте печиво с мая, винаги разтваряйте маята в леко топла вода с щипка захар, която забързва процеса на втасване на дрождите. Покривайте съда и оставяйте маята за 20-30 минути на топло място. След това я замесете с брашно и останалите съставки на конкретната рецепта.

Ползи и вреди от маята
Маята има естествен органичен произход и снабдяват тялото с допълнителни количества витамини. Има предположения, но не и доказани факти, че маята понижава нивата на холестерол. Бирената мая е обикната от доста спортисти, защото може да подобри техните постижения, защото се смята, че има енергизиращо действие, намалява нивата на кръвната захар и подобрява имунитета.

Някога нашите предци приготвяли квасния хляб с т.нар. селски и много полезни закваски от ръжено брашно, овес, ечемик и пшеница.

Според доста специалисти дрождите в маята действат на плазмените мембрани в клетките на организма, увеличавайки тяхната проницаемост към патогенни микроорганизми и вируси. Под въздействието на термофилните дрожди се нарушава дейността на всички органи на храносмилането: стомаха, задстомашната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата.

Ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомахът не може дълго да се противопоставя на този тормоз. Това изгаряне на стените на клетките може да доведе до образуването на гастрит и камъни в бъбреците.

Има данни, които свързват маята със сериозното заболяване – ацидоза (нарушение на киселинно-алкалния баланс). В резултат на консумирането на много продукти с мая, нараства и умората.

Разкрасяване с мая
Като козметично средство, маята има способността да подмладява и да придава приятен вид на нашата кожа. Използвайте бирата за външно приложение на косата, което ще помогне тя да стане в пъти по-блестяща. Успоредно с това ще забележите, че пърхотът намалява. Ето няколко идеи за маски за разкрасяване с мая.

Маска с мая и мляко
25 г мая се разтваря в 1 супена лъжица сурово прясно мляко до получаване на гладка каша. Нанася се върху лицето и след 5-6 минути се измива с отвара от лайка.

Маска с мая против мазна кожа
При мазна кожа, размийте мая с хладка вода до по-рядка каша. Измийте лицето с топла вода и нанесете маята. Ако имате суха кожа, към така приготвената смес прибавете малко зехтин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти