Да разгледаме цветята от здравословен ъгъл

Аз летя от цвят на цвят
Снимка: Getty/Guliver

Освен с чисто естетическите си качества, цветята могат да се похвалят и с добър набор от лечебни свойства, от които е добре да се възползваме, особено през пролетния сезон, когато богатството на флората разцъфтява пред очите ни.

Лечението с помощта на цветя се нарича флоротерапия, като за първи път то е въведено от британския лекар Едуард Бах (1886-1936). Той смятал, че цветята, подобно на батериите, трупат в себе си енергия, докато растат. След тяхното откъсване те я отдават около себе си, като по този начин нормализират енергийното пространство.

Всъщност в тази идея няма нищо странно - отдавна е доказано, че ароматите на растенията оказват положително въздействие на нервната система и поддържат защитните сили на организма. А по състоянието на саксиите в дома може да се съди за емоционалния фон, физическото и душевно състояние на техния стопанин.

Така, например, според флоротерапевтите:
* ароматът на мушкатото успокоява и способства за добрия сън;
* миризмата на мента премахва умората и притежава съдоразширяващ ефект;
* розмаринът помага на хората със заболявания на дихателната система.

Много психологически експерименти доказват, че различните багри на цветята също въздействат по различен начин върху човешкия организъм.

Жълтото ние възприемаме като цвят на слънцето, новото начало, щастието, топлината и уюта. Също така жълтите и пъстри цветя се препоръчват при инфекциозни заболявания.

Червеното пък се асоциира с кръвта и първобитния инстинкт на ловеца. То стимулира нервната и хормонална активност, стремежа към лидерство и волята за победа. Цветята с червен оттенък помагат при болести на вътрешните органи. А малък ален букет в кухнята може да повиши апетита.

Зеленото пробужда качества като целеустременост и упоритост. Растенията с широки листа и наситено зелен нюанс способстват за логическото мислене.

Синият цвят, който се смята за символ на нощта, предизвиква умиротворение, отпускане и покой. Той настройва хората към съзерцание. Затова "студените" оттенъци на цветята помагат да се намали агресивността. Флоротерапевтите препоръчват да се поставя букет от светлосини цветя в стаята, където човек прекарва най-много време.

Белият цвят е символ на въздуха, водата и чистите помисли. Съответно тези цветя се препоръчват на хора, които страдат от различни емоционални проблеми.

Най-общо казано цветята със студени тонове намаляват възбудата, а с топли – повишават тонуса.

Кое е вашето любимо цвете и защо? Ако се затруднявате в отговора, си харесайте някое от предложенията в нашата галерия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти