Да измием ръцете си

Да измием ръцете си
Снимка: Thinkstock

Изглежда има нещо вярно в твърдението, че болката може просто да се отмие. Ново проучване е установило, че ритуалът с почистване на ръцете под течаща вода, може да ни върне оптимизма след неуспех.

Д-р Кай Каспар от Университета в Кьолн изследвал как физическото  прочистване ни засяга след лошо събитие. Той установил, че хората, които измиват ръцете си след провал, са по-уверени в това, че следващият път ще успеят.

Той провел проучването си сред 98 човека, които били разделени на 2 групи. На всички участници били възложени трудни, неразрешими задачи. След като всички се провалили, на едната група дали възможност да измие ръцете си обилно с вода, а на другата не. След което отново трябвало да се заемат с разрешаване на трудни задачи.

И двете групи се заели с работата си с голям ентусиазъм, но тези с измити ръце били по-големи оптимисти. За тях сякаш всичко започвало наново, с пресни сили.

Парадоксалното в случая е, че хората от втората група, макар да били недотам оптимистично настрооени, все пак успели да се справят със заданието по-успешно. От друга страна, доброволците, които измили ръцете си след първия провал, се почувствали по-добре след това, но имало по-малко вероятност да изпълнят задачата успешно следващия път.

Д-р Каспар обяснява това така: "Макар че физическото прочистване след неуспех може да премахне негативните чувства, то намалява мотивацията за разрешаване на по-трудна ситуация."

Предишни изследвания от Университета на Мичиган установили, че миенето на ръцете е физическо и емоционално прочистване. Екип от психолози достигал до извода, че простото действие на измиване на ръцете кара хората да се чувстват по-удобно за решенията, които те самите са взели. Учените установили, че хората, които се измиват непосредствено след взимането на трудно решение, са щастливи с избора си.

Изследователите предполагат, че актът “измиване на ръцете” помага на хората психически да начертаят линия под взетото решение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти