Цветът на очите издава към какви болести сме предразположени

Цветът на очите издава към какви болести сме предразположени
Снимка: netinfo

Светът на медицината се движи с бесни темпове, в които научните открития валят едно след друго, а най-новото идва директно от университета в Колорадо.

Във въпросния щатски ВУЗ преподаватели по медицина са установили, че цветът на очите има пряка връзка с риска от развитие на рак на кожата и витилиго.

Така например синеоките хора са по-малко предразположени към витилиго, при което пигментът, придаващ цвета на кожата и косата, постепенно изчезва.

Тези с кафяви очи пък по-рядко заболяват от кожен рак.

"Генетично ракът на кожата и витилигото са коренно противоположни като процеси на възникване, затова индивидите, страдащи от витилиго, много по-трудно биха се разболели от кожен рак и обратното. Това се дължи на факта, че витилигото е автоимунно заболяване, при което организмът атакува здравите пигментни клетки на кожата, а заедно с тях и първоначално появилите се ракови кожни клетки", допълват американските експерти.

В научните тестове доброволно са се включили 3000 души, от които мъжете и жените със сини и сиви очи развивали два пъти по-рядко витилиго от тези с тъмен цвят на очите.

В САЩ един на сто души страда от витилиго.

Ракът на кожата е най-разпространен сред хората с руса и червеникава коса, сини или зелени очи, се казва в доклад на Националния здравен институт отвъд океана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти