Цветовете на плодовете

Цветовете на плодовете
Снимка: Thinkstock

Може би знаете, може би не, но цветовете на плодовете и зеленчуците съвсем не са без значение.

И сега ще се опитаме да обясним защо, като се позовем на проучване на германски изследователи.

Плодовете в зелено, жълто, синьо и червено съдържат определени витамини.

Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система

Хлорофилът, който се намира в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки.

Особено ценни са броколи, спанак и киви.

Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат високи нива на каротеноиди. Те неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението

Особено важни продукти с този цвят – тиквата, морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.

Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици. 

Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето.

Богати на полифеноли са боровинките, цвеклото, гроздето, къпините, касиса.

Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол.

Богати на тях са жълтата чушка, прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута. 

Колко по-разнообразно е менюто ви и колкото по-богато на зеленчуци, толкова по-добре за фигурата и здравето ви.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент