Честото събуждане е по-вредно от липсата на сън

Честото събуждане е по-вредно от липсата на сън
Снимка: Thinkstock

Честото събуждане по време на сън може да се отрази много по-негативно на настроението на човек, отколкото липсата на сън изобщо.

Това се казва в проучване на медицинския университет „Джон Хопкинс“ в Балтимор, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Учените са изследвали поведението на 62 души в продължение на три вечери. Те са били разделени на три групи с различни условия на сън. Първата група е била подложена на принудително будене, втората е трябвало да си ляга късно, а третата е спяла, без да бъде притеснявана.

След втората вечер доброволците, които са били будени по време на сън, са показала 31% спад в позитивното си настроение.

В същото време тези, които са били карани да си лягат по-късно, са отчели само 12% спад в позитивното си настроение за същия период.

Според изследователите хората, които са били будени през нощта, са имали по-кратки периоди на дълбок сън, който те свързват с намаляването на позитивното настроение. Прекъсването на съня най-вече се отразява на нивата на енергия у човек и „усещането за отзивчивост и приятелско настроение“.

“Когато сънят е прекъсван през нощта, човек няма възможността да напредва през фазите на сън и да получи достатъчното количество дълбок сън, който е ключов за усещането за отпочиналост“, каза Патрик Финан, психиатър и изследовател на човешкото поведение от университета в Балтимор.

Прочетете още:

Сън за щастие, здраве и красота

По-малко сън - повече килограми

Сън за красива кожа

Стресът ни лишава от сън

Повече сън заедно за по-щастлив брак

Коя е най-добрата поза за сън

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти