Черната страна на пицата

Черната страна на пицата
Снимка: Списание "Меню"

Идеята за пица т.е. плосък хляб, покрит с различни продукти, не е никак нова и вероятно съществува от поне 8000 години.

А първото доказано използване на думата pizza е от Х в. от н.е. в латински текст, открит в италианския град Гаета.

Оттогава храната в Италия се е променила твърде много и изглежда, че този процес никога няма да спре. Дори и сега най-популярното италианско ястие е подложено на новаторски идеи, някои от които изглеждат и имат вкус на добри.

Експериментите с тестото за пица са непрекъснати и направеното с пълнозърнестто брашно вече не изненадва никого.

Но от тази година в Италия се зароди нова мода, която малко влияе на вкуса на пицата, но драматично променя колорита ѝ.

Все повече пицерии избират да добавят в тестото специално произведени за целта пречистени дървени въглища, стрити на фин прах. Те са съвсем подобни на активния въглен, който се продават в аптеките и нямат забележими вкус и мирис.

За сметка на това само 15 г на 1 кг брашно създават забележителен ефект и бялото тесто се сдобива с наситен антрацитен цвят, който се запазва и след изпичане.

На тъмния фон моцарелата буквално заблестява, доматеният сос се откроява предизвикателно, а прошутото и панчетата съобразно оптична илюзия изглеждат по-ярко розови.

Pizza nera (Черна пица) все още е новост, която засега се очертава с добро бъдеще.

А вие бихте ли опитали подобна тъмна пица?

от Людмил Хайдутов

Прочетете още:

Кажи ми как ядеш пица, за да ти кажа какъв си

Най-популярните италиански пици

Здравословна пица

Различна пица – с червен боб и бекон

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент