Как работи колагенът и защо ни е нужен

Най-истинската ни страна
Снимка: Getty/Guliver

Всичко, което е ценно и действа подобряващо и разкрасяващо на женската половина от човечеството, е добре дошло на нашите онлайн страници, затова без много да се губим в излишни приказки ще ви дадем няколко полезни вести за колагена, който се спряга редом до темите първенци, свързани, например, с ботокса или пък силиконовия бюст.

Е, нека да не се превръщаме в говорилня за кухи дамски разговори, а да се впуснем в малко цифри и сносна информация.

Колагенът е основен протеин, който се съдържа най-вече в клетките на съединителната тъкан - като започнем от кожата, минем през костите и стигнем до органите и кръвоносните съдове.

Ето и как функционира в зависимост от частите на тялото, които изгражда.

Кожата
Една от най-важните и забележими с просто око функции на колагена е градивната му роля за този т.нар. най-голям човешки орган. Същият съставя близо 80% от нейното сухо тегло, осигурява й необходимата структура и работи в синхрон с протеина еластин, осигуряващ нужната гъвкавост на кожата.

Костите
Колагенът има важна роля и по отношение на костите. Те са съставени именно от него и минерала хидроксиапатит. Комбинацията между тях е отговорна за строежа, гъвкавостта и силата на опорно-двигателния апарат. Според редица медицински изследвания в състава на костите влизат 30% органични материали, от които 95% се падат на колагена.

Мускулите
Протеинът, заемащ ключово място в този материал, не подминава и състава на мускулите. Точно колагеновите молекули осигуряват на мускулните влакна здравината и структурата, необходими за движението и дейността им през целия ден. Те са част не само от скелетните мускулни влакна, но и гладката мускулатура - като тази на пикочния мехур, половите органи и сърцето.

Кръвоносните съдове
Колагенът е градивен елемент и за стените на кръвоносните съдове - артерии, вени и капиляри. И тук както в горните примери той им придава сила, здравина и гъвкавост, за да се случва ефективното транспортиране на кръвта до всяка клетка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти