Булгурът е открит в България

Булгурът е открит в България
Снимка: netinfo

През 2008 г. една кулинарна новина обиколи света и остана незабелязана у нас.

Учени от Университета в Солун съобщават, че в неолитния археологически обект до с. Капитан Димитриево, Пазарджишко е открит първият булгур.

Овъглените находки датират отпреди 8000 години и представляват начупени зърна от еднозърнест и двузърнест лимец, чиито външни слоеве са променени след досег с вряща вода.

Всъщност първа д-р Елена Маринова, специалист по палеоботаника, изказва през 2002 г. предположението, че прадедите ни от Горнотракийската низина са преработвали зърното така, че то да е вкусно и лесно за ядене само след накисване в гореща вода.

Основната технология за булгура изглежда не се е променила за осем хилядолетия и житните зърна, за предпочитане от твърда пшеница, все още се попарват с вряла вода или с пара, натрошават се и се изсушават.

Прогресът все пак действа и глинените съдове, огнищата, каменните хавани и слънцето днес са индустриално заменени от огромни метални контейнери, газови горелки, мелници и сушилни камери. Но все още на много места в Турция и арабските страни традиционното производство няма алтернативи.

По тези краища на планетата булгурът е основен хранителен продукт от хиляди години, като през това време са се появили и затвърдили три основни типа. Те се различават по големината на зърнените частици.

Едрият се използват най-вече за разнообразни пилафи с месо, риба и зеленчуци, а ситно натрошеният – за кюфтета. Най-известните рецепти с него са суровото турско чий кьофте с фино смляно телешко и сготвените арабски варианти, наричани кибе, къбе или куба в зависимост от етническите особености на езика.

А третата, междинна като размер разновидност на булгура пък се добавя към световноизвестната салата табуле, както и в супи и яхнии.

Обикновено булгурът се произвежда от цели зърна твърда пшеница, но макар и рядко може да се намерят и истински кулинарни фосили, като ръчно произведен турски булгур от еднозърнест лимец.

В съвременна България въпреки местното първооткривателство съвсем доскоро ситуацията с булгура беше тъжна и с елементи на фалшификация. В родната кухня съществуват многобройни рецепти за пълнени зеленчуци, пилафи и дори баници с булгур, които постепенно, с отмирането на домашното производство на зрънцата с приятен ядков аромат, престават да са обичайни.

Незнайно кога и защо булгурът, който става за ядене само двайсетина минути след накисване в гореща вода или бульон, е подменен с грухана, т.е. натрошена пшеница. Не че не е вкусна, просто не е същият продукт, а и трябва да се вари, при това не за кратко.

За радост вниманието, интересът и любопитството към храната, които на места са нарастваща тенденция от десетилетия, пристигнаха и в родината ни преди няколко години.

С тях дойде и булгурът, включително и такъв, произведен в България. Затова вече спокойно можем да престанем да правим магданозени салати, които застрашават зъбната ни картина, да заменим ориза, когато леко сме се отегчили от него и дори да приложим съвсем необичайни подходи към вкусния продукт, като го включим в състава на сладкиши.

Засиленото световно търсене на занаятчийски и традиционни храни е на път да се превърне в пазарен фактор, за който се надяваме, че скоро ще се промъкне скромно и у нас и ще е достатъчно добро основание апетитният и хранителен домашен булгур най-накрая да се завърне към корените си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти