Бомба от витамини, наречена батат

Бомба от витамини, наречена батат
Снимка: Thinkstock

Бататът е витаминозна бомба, която носи на организма букет от витамини и антиоксиданти. Известен още като земна ябълка и сладък картоф, този грудков зеленчук идва от Централна Америка.

Бататът е растение, известно много преди познатия ни картоф. Останки от него са открити от преди 12 000 години. Смята се, че растението е присъствало на трапезата на най-древните племена.

Формата на древния зеленчук е сплесната и продълговата, с цвят на зряла тиква. Ядливи са както корените, така и листата му, а вкусът е сладникав и близък до този на тиква и моркови.

Най-голям производител на сладки картофи е Китай, където консумацията им има хилядолетни традиции. Смята се, че в комбинация с другите месни и основни храни, бататите играят ключова роля в дълголетието на хората там.

Именно Китай е страната с най-голям брой хора столетници. Огромни плантации има още в Индонезия, Виетнам и Япония. Бататите са широко популярен хранителен продукт в много азиатски и южноамерикански кухни, най-вече поради високовъглехидратното си съдържание. В кулинарията бататите с тънка обвивка дори не се белят.

Освен заради хранителната им стойност, бататите се ценят и заради други ползи. В тях се откриват витамини А, В2, В6 и С, както и малко количество витамин В9. Растението е силен антиоксидант, идеална храна за стари хора и бременни. В сладкия картоф се съдържат още каротин, захари и скорбяла – полезни елементи за човешкия организъм.

Бататите се използват за предпазване от ревматоиден артрит и остеопороза, както и при астма. Чрез тяхната консумация можем да осъществим превенция на сърдечно-съдовите заболявания, както и на рак на тънкото и дебелото черво.

Бататите са лесни за приготвяне. Те могат да се варят, пекат, пържат и са идеална съставка в редица ястия. Най-доброто им качество обаче е това, че могат да се приготвят без капка мазнина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти