Азиатското чудо – кафяв ориз

Азиатското чудо – кафяв ориз
Снимка: Thinkstock

Кафявият ориз е наричан "диамантът" на зърнените храни или още „азиатското чудо“ и това никак не е напразно.

В само 100 грама от него се съдържат достатъчно полезни вещества, за да ни държат заситени дълго време, а и да помагат на организма да бъде по-здрав и издръжлив.

Първото нещо, което можем да кажем за този вид ориз е, че предотвратява натрупването на мазнини. Също така не съдържа и глутен, който е характерен за почти всички останали зърнени култури и предизвиква алергии.

Кафявият ориз подпомага метаболизма ни, тъй като е много богат на фибри. Високото му съдържание на калий улеснява дните, в които сме решили да се храним по-леко, за да разтоварим организма.

Освен фибрите, той е много богат на селен, а именно той премахва стреса, помага на щитовидната жлеза и е полезен при предотвратяването на ракови заболявания. Селенът помага още и при сърдечни заболявания, както и при ревматоидни артрити.

„Азиатското чудо“ ни прави по-спокойни и помага на репродуктивната ни система. Това се дължи на съдържанието на манган в него, който помага и при намаляване нивото на холестерола. Една купичка кафяв ориз дневно ни осигурява около 80% от необходимата ни доза манган. А това е изключително важно, тъй като недостигът на този микроелемент може да доведе до кожни обриви, гадене, замайване, загуба на слух.

Кафявият ориз се бори успешно със стреса поради съдържащите се в него витамини от група B или по-конкретно B1, B2, B3 и B6. Комплексът от въглехидрати пък стимулира производството на серотонин, който всъщност е антидепресант. Кафявият ориз има много важно значение за стабилизирането на кръвната захар.

Доказано е, че хора с риск от диабет, могат да намалят шансовете си да се разболеят с близо 11 % , ако го употребяват поне два пъти седмично. А за вече разболелите се от диабет има и добра новина – кафявият ориз е здравословна и вкусна диета за вас.

И не на последно място по важност, тази храна е антиоксидант, което ще рече, че помага за цялостно подобряване физиологията на организма, предпазване от токсини, вируси, бактерии и изобщо всичко, от което нямаме нужда, за да сме във форма.

В сравнение с белия ориз, кафявият го надминава по няколко фактора – една чаша кафяв ориз съдържа 3.5 г фибри, докато същото количество бял ориз съдържа по-малко от един грам.

100 г кафяв ориз съдържат 12.4% вода, 362 ккал, 3.5 г фибри, 76 г въглехидрати, 2.7 г мазнини, 7.5 г белтъчини, 0 г холестерол и 0 г захари.

Избор и съхранение на кафяв ориз

Когато купувате кафяв ориз, внимателно оглеждайте опаковката за следи от мухъл и други нередности. На етикета трябва да има упомената информация за производител и срок на годност.

Съхранявайте кафявия ориз на тъмно и прохладно място, до което няма пряк достъп на слънчева светлина. Температурата на съхранение не бива да е по-висока от 20 градуса, а относителната влажност на въздуха не трябва да надвишава 75%. Както стана ясно кафявият ориз е много чувствителен по отношение на високи температури, така че за да го запазите за по-дълго време го дръжте на хладно място.

Кафяв ориз в кулинарията

Кафявият ориз е изключително вкусен, но подготовката му е по-дълга в сравнение с белия ориз. На първо място изплакнете старателно ориза, поне три пъти в студена вода. След това го оставете да кисне във вода най-малко половин час.

Отцедете го и загрейте котлона на среднатемпература. Изсипете ориза в тенджера и го разбърквайте, като леко го запичате в същото време. Това трае няколко минути, докато оризът стане ароматен и зрънцата са почти сухи.

Добавете ч.л. сол и мазнина, а след като заври го похлупете. Оставете да ври най-малко 40 минути на бавен огън, спрете котлона и махнете капака след 15 минути. Така оризът става изключително вкусен и ароматен, може да го съчетаете с месо илизеленчуци по избор.

Друг много вкусен вариант за приготвяне на кафявия ориз е като се свари в зеленчуков или гъбенбульон, като естествено под бульон се има предвид водата от варени на пара зеленчуци с предпочитаните подправки. Овкусете с куркума, за да получите ароматен ориз със страхотен жълт цвят.

Ако искате да експериментирате може да добавяте към ориза кашу, късчета ябълки, стафиди, червени боровинки, кубчета манго, чесън и лук. Свареният в гъбен бульон кафяв ориз и гарниран сгъби е вкусно ястие, на което малцина устояват.

Сходни статии:

Как да доставяме повече пълнозърнести храни на нашето дете?
Бърза помощ в борбата с мазнините Част I
Храната за модерното семейство
Как да се храним срещу целулит?
Защо кълновете са така полезни

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какво искате да ви донесе Дядо Коледа?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент