Антиоксиданти и витамини правят бирата още по-желана от дамите

Антиоксиданти и витамини правят бирата още по-желана от дамите
Снимка: netinfo

Знаете ли кога се е родила бирата? Преди цели 8000 години! Шумерите и египтяните са ценили кехлибарената напитка заради натуралните й качества и полезните й свойства. Още тогава, в тези далечни времена, не само мъжете, а и жените са й се възхищавали.

Колкото и да не ни се вярва, именно дамите са били отговорни за приготвянето на бирата. Неслучайно шумерите са имали и богиня на пивоварството - Нинкаси, възпята заради уменията си да „замесва“ пиво смед и фурми. А след толкова години, в съвременния свят, бирата е най-популярната напитка на земното кълбо след водата и чая.

И днес дамите обожават да консумират пиво, разбивайки наложения стереотип, че бирата е предпочитана предимно от силния пол.  

Известно е също, че жените се възползват от пивото не само за консумация, а и за разкрасителни процедури с бирена мая или директно с бира. Защо ли го правят? Причината е, че пивото, като ниско алкохолен продукт, е много добър източник на важни ниско молекулярни антиоксиданти и съдържа голямо количество витамини. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). 

Ако трябва да навлезем по-дълбоко, трябва да знаем, че бирата съдържа високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион. Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан.Веществотосе синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоенои от храна. 

В зависимост от вида и технологиите на производството, пролинът в бирата се съдържа от 130 до 570 мкгр/литър. По този показател пивото се нарежда на едно от първите места сред храните.В допълнение, пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите. Наличието на свободен пролин е важно и за технологичните показатели на бирата. Високото му съдържание подпомага ферментацията на пивоварните дрожди и е един от факторите, стабилизиращи по естествен път вкуса и аромата на готовия продукт.

Снимка: netinfo

Именно антиксидантните свойства и съдържащите се витамини в бирата я правят подходяща за козметични процедури. В допълнение към това, пивото е с богато съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен. 

Като природен дар за разкрасяване, дамите използват кехлибарената напитка по-често под формата на бирена мая, известна като „пивни дрожди“. Съставът в бирената мая успява да компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм, които водят до свеж вид на кожата. Въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с обриви. 

Заради тази палитра от възможности, бирената мая намира широко приложение дори в СПА процедурите и балнеологията. Интересно е също, че пивото се използва и директно за потапяне в луксозни вани с бира, което не само доставя неописуемо удоволствие, но и насища клетките с кислород и регулира процеса на изпотяване. Също така подобрява и кръвообращението, има положителен ефект върху нервната система и за завършек - един наистина любопитен факт - спомага за намаляване на теглото.

И на финала да си припомним – за да вземете най-доброто от естествените съставки на бирата, трябва да я консумирате с удоволствие, но най-вече с мярка! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти