Ако консумираме повече праскови и сливи

Да се почерпим с даровете на природата
Снимка: Thinkstock

Прасковите (особено нектарините), както и сливите имат биоактивни съставки, които могат да ни предпазят от наднорменото тегло и често свързаните със затлъстяването диабет и сърдечносъдови заболявания, показват резултати от скорошно международно изследване, пише здраве.bg.

Според научните данни веществата в тези плодове могат да ограничат метаболитния синдром, при който затлъстяването и възпаленията водят до сериозни здравни проблеми.

Статистиката разкрива, че днес над 30% от хората по света са с наднормено тегло, като всяка година числото им се увеличава.

Наблюденията на учени от университета в Тексас показват, че някои костилкови плодове като прасковите и сливите съдържат биоактивни вещества, които успешно се борят с проявленията на метаболитния синдром и понижават нивото на
т.нар. лош (LDL) холестерол
.

Уникалното при тези плодове е, че тяхната смес от биоактивни съединения работи едновременно и ефикасно върху различните патологични компоненти на метаболитния синдром като затлъстяване, възпаления, диабет и увреждане на сърдечносъдовата система.

И прасковите, и сливите са изградени от сходни фенолни групи, но в различни пропорции, затова са отлични източници на полезни за здравето съставки и могат да се допълват взаимно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти