Ако искате да отслабнете, сгответе си зеле

Ако искате да отслабнете, сгответе си зеле
Снимка: Thinkstock

Зелето е било познато още на първобитните хора, за което свидетелстват археологическите находки.

То е било добре известно и на жителите на Древен Египет, които сервирали сварено зеле в края на обяда като десерт. Учените са открили доказателства за това, че строителите на Великата китайска стена са се хранили със зеле още 200 години пр.н.е.

Популярността му нараснала при древните гърци и римляни поради изпитаните лечебни качества. В древния свят смятали, че зелето лекува различни заболявания.

Римляните употребявали голямо количество зеле не само като храна, но и като лекарство против много болести. Древните лекари препоръчвали на малките деца да се дава зеле, за да растат здрави и силни. Бялото зеле, което познаваме сега, се използвало в изобилие през Средните векове в ястия, приготвяни в гърнета на огън, и често го смесвали с праз, кромид и зелени подправки.

Класиката е модерна
Някои неща никога няма да излязат от мода, като свинско или пиле със зеле, хрупкава зелева салата с моркови или сарми със зелеви листа. Да не говорим за туршиите и киселото зеле през зимата. Така че, макар и по-обикновено, бялото зеле си има своите предимства. То е хранително и много полезно.

Изследванията доказват, че подобрява обмяната на веществата и действа благоприятно върху работата на стомаха. Съдържа много голямо количество витамин С. При покупка отдавайте предпочитание на здравите, тежки и блестящи зелки.

Агресивна хубост
Много красиво, с виолетови листа, червеното зеле е близък роднина на бялото. Приличат си много, но в ястия може да оцвети другите продукти в червен цвят. За да съхраните красивия червен цвят, добавете малко лимонов сок или оцет. Както и обикновеното зеле, червеното е отлично за салати, но е най-апетитно задушено с ябълки и червено вино. Ако все пак сте решили да го задушавате, то помнете, че се задушава по-дълго време, отколкото бялото – около два часа.

Азиатска свежест
Китайското  зеле  е един от видовете листно зеле, чиито листа с хрупкави стъбла наподобяват спанак. Често се използва в източната кухня за салати, предястия, гарнитури или супи.

Китайското зеле се култивира през зимата и пролетта. Богато е на множество хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус. В 100 г китайско зеле се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното бяло зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В.

Активира дейността на мозъка и бъбреците, помага при висока температура, инфекции, болно гърло, кашлица, задържане на вода в белите дробове, болки и тежест в гърдите.

Ако сте на диета – сгответе си зеле
Зелето съдържа невероятно малко калории – само 20 на 100 грама. Бялото и червеното зеле са със съдържание на витамин С, два пъти по-голямо от това на портокалите. В киселото зеле това съотношение е 3:1. Салата от двата вида, овкусена с лимонов сок и зехтин, е не само витаминозна бомба, но може да утоли глада за 4 часа.

В ръцете на добър готвач зелевите продукти са незаменими във всяка житейска ситуация. Едно от предимствата на зелето е в това, че различните сортове са достъпни през цялата година. Външните големи листа са идеални за пълнене.

От бялото зеле става отлична салата. Червеното зеле е много полезно през зимата. Нарязано наситно, зелето е прекрасна хрупкава добавка за салата, а задушено с лук и ябълки – отлична гарнитура към птици, свинско, бекон или наденички.

Нужно е само да се добави малко червено вино, оцет или лимонов сок, за да се съхрани този ярък апетитен цвят, или малко кимион или хвойна за повече аромат.

Прочетете още:

Що е то брюкселско зеле

Хрупкаво, полезно, вкусно - китайско зеле

Храна за зачеване

По-добрият братовчед на зелето

Ребърца с кисело зеле

Прясно зеле с домати

Варени свински крачета с кисело зеле

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент