5 необичайни признака на обезводняването

5 необичайни признака на обезводняването
Снимка: Thinkstock

Преди да започнете с четенето на тази статия, сърдечно ви молим да изпиете една голяма чаша вода.

* * *

Така. Започваме.

Пиенето на достатъчно вода е също толкова важно, колкото яденето на качествена и здравословна храна, дишането на чист въздух (доколкото е възможно) и движението.

Както обикновено става, все не ни остава време именно за тези 4 така важни неща, затова тялото ни обикновено ни напомня за себе си и нуждите си с различни сигнали.

Често знаците са очевидни – жажда, глад, дразнене в носа или кашлица, болки в гърба от обездвижване, но друг път признаците може да са трудно забележими.

Което не ги прави по-малко важни.

Ето ви 6 необичайни признака, че не пиете достатъчно вода:

1. Лош дъх

Слюнката има антибактериални качества, но ако не пиете достатъчно вода, няма да имате и достатъчно слюнка. А това означава повече останали бактерии в устата ви, а оттам и лош дъх.

За лошия дъх има и други причини, можете да ги научите от нашия зъболекар д-р Иван Башев тук.

2. Суха кожа

Ако не приемате достатъчно вода, кожата няма как да си набавя всички хранителни вещества и течности, от които има нужда, за да функционира правилно и да изглежда добре.

Можете да направите следния експеримент – пийте по 2 литра вода на ден в продължение на един месец и снимайте лицето си. Ще видите удивителна промяна, обещаваме ви.

3. Мускулни спазми

Липсата на вода и тренирането в същия момент водят до прекомерно загряване на мускулите. Оттам се получават и спазмите.

Те могат да се дължат и на промененото ниво на натрий и калий в кръвта, които отговарят за предаването на електроимпулсите от мозъка до мускулите.

4. Треска

Ако тялото ви е силно дехидратирано, може да усетите втрисания. И обратното- при треска и висока температура е много вероятно да се дехидратирате, защото тялото използва водата, за да се охлади.

Затова, когато имате настинка или грип с висока температура, не забравяйте да пиете много вода. Наистина облекчава.

5. Яде ви се нещо сладко.

Ще започнем малко по-отдалече. Благодарение на течностите, които приемаме, до всички наши органи достигат хранителните вещества, извлечени от храната.

Това се отнася и за черния дроб, който складира гликоген (бавни въглехидрати). Ако няма достатъчно вода в организма, черният дроб не може да „изпрати“ захарта към клетките.

Те съобщават на мозъка, че не им достига сладко и на вас започва внезапно да ви се яде пастичка, еклер или шоколад, или и трите едновременно.

Затова, ако искате да запазите фигурата си, винаги пийте чаша вода преди да посегнете към шоколада. Ще видите, че желанието за сладко рязко ще намалее.  

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Представителите на кой зодиакален знак не можете да понясяте?

Абонамент