5 грешки, които допускаме с храната

5 грешки, които допускаме с храната
Снимка: Thinkstock

Дали се замисляме, когато хапваме някои храни, имащи репутацията на витаминозни бомби или ги консумираме по утвърден стереотип?

Оказва се, че при доста от тях отстраняваме най-богатите на витамини и минерали части, а за други си мислим, че с обезмасляването им си осигуряваме по-здравословно хранене.

Безспорно вие белите кората на кивито? Това е абсолютно неправилно, тъй като по този начин се лишавате от полезните витамин С, омега-3 мастни киселини, както и на антиоксиданти. Последните проучвания показват, че яденето на кожата на плода киви утроява приема на фибри и запазва съдържанието на витамин C. Освен това, проучванията сочат, че похапването на киви заедно с кафявата кора, ни гарантира по-добър сън.

Всички знаем за ползите на божествения зеленчук броколи, но използваме единствено цветните връхчета, като изхвърляме листата. Те обаче са много полезни с богатото си съдържание на витамини A, C, K и съединения като глюкозинолати, които насърчават оптимална детоксикация на организма.

Пиете обезмаслено мляко? Този продукт е преминал силна преработка и няма почти никаква хранителна стойност, докато органичното пълномаслено мляко е пълно с жизненоважни минерали и витамини. Освен това, когато се премахват мазнините, рискуваме да променим начина си на хранене, тъй като организмът ни се стреми да компенсира с други не толкова полезни, но богати на мазнини храни.

Приготвяте ли си барбекю сос, като карамелизирате лук за добавка на вкусните сочни пържоли? Процесът на покафеняване или карамелизиране създава химическа реакция, при която захарите се свързват с протеините и в резултат се получават продукти, които насърчават стареене на кожата, както и други заболявания, свързани със стареенето - като болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания.

Повечето хора свързват канелата с десерта си – добавя се към различни сладкиши и сутляш за аромат. Но канелата е изключително полезна, тъй като помага за балансирането нивата на кръвната захар и увеличава изгарянето на мазнините. Ето защо се препоръчва да поръсваме овесената си каша сутрин с щипка канела или да добавяме ароматната подправка към гореща вода, за да я пием като чай.

Прочетете още:

11 плода и зеленчука, които ни помагат в свалянето на килограми

Пречистване на организма с тиква

Лунната диета: как да я спазваме успешно

Най-полезните мазнини, от които отслабваме

Най-полезните въглехидратни храни за отслабване

7 неподозирани храни, които подобряват сексуалния ни живот

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти