10 признака, че организмът ти се нуждае от повече мазнини

жена храна
Снимка: Istock

Малко хора осъзнават, че прекомерното ограничение на приетите мазнини с храната може да се окаже сериозен здравословен проблем. Това е така, защото мазнините имат лоша репутация и тези, които се опитват да се хранят здравословно, правят всичко възможно да ги елиминират от менюто си.

Истината е, че липсата на мазнини може да доведе след себе си редица здравословни и дори емоционални и психологически проблеми. Диета, която изключва съдържанието на мазнини, не може да се нарече балансирана, по-трудно е да се остане на нея за дълго време и често е нездравословна.

Има достатъчно доказателства, че избягването на мазнините може да бъде вредно за здравето. Истината е, че телата ни се нуждаят от тях, за да функционират правилно.

Мазнините, от които имаме нужда, се делят на два вида. Първият вид са ненаситените мазнини. Те са и най-често срещаните. Съдържат се в растителните масла, рибата, зехтина и лененото семе. Имат доказан ефект при намаляването на рисковете от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Полиненаситените мазнини и мононенаситените мазнини се причисляват към тази категория.

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са подкатегория на полиненаситени мазнини и също могат да донесат редица ползи за правилното функциониране на организма ни. Добри източници на омега-3 са мазната риба, постното месо, лененото семе, орехите. Омега-6 се съдържа в слънчогледа, сусама, орехите и други.

Вторият вид мазнини са наситените мазнини. Те обикновено се срещат в продуктите от животински произход – месо, яйца (само в жълтъците), масло, млечни продукти. Умерените количества могат да спомогнат за поддържането на т.нар. ,“добър“ холестерол и спомагат за чувството на ситост след хранене.

Също така влияят благоприятно при баланса на важни хормони, особено при мъжете. Наситените мазнини от посочените източници са от сериозна полза и за по-добрата стимулация на производството на хормона тестеостерон.

Липсата на достатъчно мазнини в диета или хранителен режим, може да е сериозна предпоставка за редица проблеми от здравно естество.

Вижте в галерията тук 10 признака, че се нуждаете от повече мазнини в диетата си:

10 признака, че организма ви се нуждае от повече мазнини

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти