Зърнена каша за здрави деца

Зърнена каша за здрави деца
Снимка: netinfo

По традиция българските бебета се захранват със зеленчуково пюре. Много западноевропейски родители обаче, предпочитат като първа храна за кърмачето (освен майчиното мляко) безглутеновата зърнена каша.

Най-рано от седмия месец на бебето могат да се предложат и зърнени храни, съдържащи глутен. Едва след това ензимът, който разгражда този растителен протеин, съзрява и започва да функционира.

Не забравяйте, че зърнената каша е само една част от разнообразното бебешко меню и не трябва да се прекалява с тази богата на въглехидрати храна.

Овес
Той не само e евтин продукт, но е полезен за детето, тъй като съдържа лесноусвоимо желязо, витамин Е и витамини от група В.

Просо
Тази зърнена култура е подходяща за начало на захранването, тъй като не съдържа глутен. Богата е на минерални вещества и на голямо количество силициева киселина, която влияе благотворно върху костите, хрущялите, зъбите и съединителната тъкан.

Пшеница
Тя е изключително полезна, но не се дава на бебето преди осмия месец. Алергията към пшеницата е втората най-разпространена хранителна алергия при децата до една година след непоносимостта към белтъка на кравето мляко.

Лимец
Наричан е "прапшеница", тъй като датира още от бронзовата епоха, но е останал непроменен през хилядолетията. Доказано е, че лимецът не се поддава на обработка с химикали, не поема и тежки метали. Съдържа минимално количество глутен и повече полезни вещества от пшеницата. Кашата от лимец има лек привкус на орех, който ще се хареса на кърмачето. Трудно е да се открие в масовите супермаркети, но може да се намери в някои райони на България, където се отглежда, или в магазините за здравословно хранене.

Ориз
Той е предпочитан от родителите като главна съставка на първата каша за мъника, тъй като не съдържа глутен. Беден е на мазнини и на белтъчини, но е богат на въглехидрати и дава енергия.

Елда
Алерголозите препоръчват елдата като особено подходяща за бебешкото меню, тъй като е лесноусвоима храна, която не съдържа глутен. Погледнато формално обаче, тя не е зърнена култура, а е от семейството на киселеца и лапада. По-важното обаче е, че семената й са източник на множество полезни вещества - желязо, фолиева киселина, витамини от група В и др.

Когато избирате
При избора на бурканчета с плодово-зърнена каша, обърнете внимание какво е количеството на зърнената съставка, написано върху етикета. В някои продукти то не е достатъчно, а е желателно да е не по-малко от 10%.

Не е препоръчително да предлагате на бебето комбинирана каша от няколко зърнени култури, без предварително в детското меню да сте въвели всяка поотделно. В противен случай рискувате бебето да ви изненада с реакция като повръщане или обрив, без да разберете от кой точно продукт е предизвикана тя.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти