Жюстин Томс: Трябва да стимулираме децата да създават творческо съдържание в интернет

Жюстин Томс: Трябва да стимулираме децата да създават творческо съдържание в интернет
Снимка: netinfo

Жюстин Томс е експерт по онлайн комуникации, преподава и пише статии и книги по темата. Основни акценти са децата, децата и компютрите, интернет като цяло, както и развитието му в България.

Член е на Съвета на Центъра по безопасен интернет, занимава се с уеб дизайн и компютърно обучение в ABC Design & Communication. Има три деца.

Популярният детски телевизионен канал Cartoon Network организира състезание по влогърски умения за деца. ВЛОГНИ цели да стимулира талантливи деца от 6 до 16-годишна възраст да покажат колко добри видео-блогове могат да създават.

Конкурсът ще продължи от 31 юли до 19 септември и ще излъчи най-добър гостуващ влогър на детския телевизионен канал. В него могат да участват начинаещи влогъри, както и всички, за които това е било досега само мечта.

Основната идея на състезанието е, че децата могат да развиват креативния си потенциал, което не само намалява рисковете онлайн, но и ги подтиква да станат активни дигитални граждани и творци на живота си. Именно затова партньор на състезанието е Центърът за безопасен интернет.

Повече информация можете да намерите на сайта на конкурса: vlogni.cartoonnetwork.bg

- Привет, Жюстин, защо Центърът за безопасен интернет и вие самата подкрепихте състезанието за млади влогъри на Cartoon Network, което тече в момента?

Аз подкрепям подобни инициативи, защото е много важно да се знае, че децата днес не могат без интернет, както и възрастните. Нека си го кажем. Колкото и да се опитват някои родители да държат децата си далеч от технологиите, това е невъзможно, а дори смятам, че е нередно. И е хубаво, когато има инициативи, които да насърчават креативността на децата. Творчеството и позитивното използване на интернет, обогатяване на знанията им за възможностите, които стоят пред тях. Това е много по-добър вариант от негативните кампании, които само ги ограничават. Така че за това подкрепям, защото кампанията е позитивна, свързана е с творчеството и с друг поглед на децата към интернет.

- На какъв етап е конкурсът?

Конкурсът за влогъри на възраст от 6 до 16 години, който организират от Cartoon Network, е в разгара си. В България има много талантливи деца и има голям интерес към състезанието. В момента  тече третото предизвикателство и децата, които искат да се включат, е хубаво да знаят, че за да го направят трябва да имат влогове за поне две от конкурсните теми. Така че трябва да побързат. Всички подробности могат да научат на сайта на кампанията: vlogni.cartoonnetwork.bg. Важно е да отбележа, че родителското съгласие е задължително.

- Много родители се страхуват, ако техните деца са изложени на чужди погледи, а в същото време такива инициативи развиват заложби им. Какъв е правилният подход?

Смятам, че родителите имат право да се опасяват донякъде, но трябва да бъдат реалисти. В крайна сметка тук говорим за  творчество. Децата създават, не са просто консуматори на игри.

Създават съдържание, което развива различни техни умения. Освен това децата понякога нарушават забраните и правят нещата, които искат, без да питат родителите си. Не мисля, че забраната е работещо решение. По-добре е родителят да подкрепя подобни начинания и да знае докъде се разпростират те, какви са възможностите и реалните  заплахи.

От какво в мрежата родителите най-много трябва да пазят децата си?

На първо място трябва родителят трябва да е близо до детето си и да знае неговите нужди и желания. И да е наясно, че със забрани не става. Освен това е по-добре детето да е честно в интернет, да не лъже за своята възраст и за личните си данни, които да споделя пестеливо.

Едно видео може да се направи така, че то хем да е атрактивно, хем да не издава прекалено много лична информация. Според мен родителите трябва да внимават какво самите те споделят. Свидетели сме как масово хората снимат децата си от бебета и качват снимките им в социалните мрежи. Трябва да се съобразяваш с действителността, никога не знаеш до кого достига тази информация.

Трябва ли да оставим правото на избор на децата, когато пораснат сами да преценят дали да показват своите снимки в социалните мрежи?

Разбира се, първо ние трябва да взимаме мерки и да изискваме децата ни да взимат мерки. Второ, както вече споменах, доверието и приятелството помежду ни е изключително важно.

Една последователна забрана по-скоро руши доверието между родителите и детето, особено в по-късна възраст, когато навлизат в тийнейджърството. Тогава те така или иначе искат да са по-далеч от родителите си и ако те са поставяли постоянно забрани на децата си, наистина ще бъдат отдалечени от тях и няма да знаят какво им се случва.  

Често родителите са активни потребители на социалните мрежи, а поставят ограничения на децата си.  

Да, често се получава разминаване между стандартите, които родителите имат за себе си и за децата си. Обичам да давам тази аналогия и ми се струва много любопитна. Симпатично е, че родителите карат децата си да четат, но те самите не го правят. Децата трябва да прочетат 10 книги за лятото, пък самият родител ще прочете ли и една?

Това е супер несправедливо и не бих била съгласна, ако съм дете, да чета, пък моят родител - не. Същото е и в интернет. Защо забраняваме на децата да имат Фейсбук профил да кажем или пък да качват видеа в YouYube, a самите ние през цялото време снимаме всеки момент от живота си и качваме снимки от него?

Могат ли децата да се образоват през интернет?

Много от децата предпочитат да четат електронно и защо пък не. Те трябва да бъдат насърчени да създават и да правят други неща, а не само да играят. От друга страна, според мен, образоването на родителите и на децата трябва да върви успоредно. По моите наблюдения много често децата са по-уверени и по-добре знаят къде са границите в интернет, отколкото техните родители.

И даже за мен е много хубав моделът, в който децата през свободното си време показват на своите баби и дядовци например какво и как да ползват в мрежата. Вместо да стоят разделени - бабите да гледат телевизия и да смятат, че щом детето си е вкъщи пред компютъра всичко е наред. Всъщност не е точно така.

Автор: Доли Пламенова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти