Здравословно ли е здравословното хранене

Здравословно ли е здравословното хранене
Снимка: Thinkstock

"Да не съм кон, та да ям овес?" отсича с огромно възмущение 13 годишната Габи, когато с майка ѝ обсъждаме варианти за здравословна закуска. И естествено лидер в класацията са овесените ядки.

И така, възможно ли е сутрин преди училище да дадеш на детето си здравословна, но нелюбима и невкусна според него закуска и то да се чувства бодро и щастливо? Та нали храната е едно от основните удоволствия в живота? Още Хипократ е казал, че храната може да е лекарство или отрова. Затова трябва да внимаваме какво ядем и колко, няма спор, здравословното хранене е основата на качествения живот.

Тук става въпрос за прекаляване, дори до мания на тема здравословно хранене. Вече има и диагноза за тези случаи – орторексия. Смята се, че това е отклонение от правилния хранителен режим както анорексията и булимията. И като тях е вредно за организма. Лошото е, че никога не сме сигурно коя храна наистина е полезна, и коя вредна

Самата медицина мени постоянно мнението си за въздействието на отделните храни върху организма. Да вземем например яйцата. Дълги години се смятаха враг №1 за сърдечно съдовата система поради съдържанието на холестерол. Сега се доказа, че изобщо не било така, холестеролът в тях бил малко, а съдържат много полезни мазнини и незаменими аминокиселини. Кой знае, след пет години може отново да са вредни.

Друг пример е шоколадът. Изведнъж стана много полезен, цитират се изследвания за действието му върху нервната система, сърцето, и най-вече за настроението. Друг е въпросът какъв шоколад ядем, в световен мащаб производството на какао намалява, а шоколадовите изделия се увеличават непрекъснато.

А ядките? Супер полезни, безспорно. Но се оказа, че след като се извадят от черупката много бързо се окисляват и в тях се развиват афлатоксини, които са канцерогенни. Основата на здравословната закуска мюсли пък била в повечето случаи пържено, а знаем какво става с мазнините при високата температура.

Млякото и то не е цвете за мирисане. Имало калций, ама бил свързан с казеина и не се усвоявал. Преди време се препоръчваше то да е нискомаслено, сега се оказа, че пълномасленото е здравословно. Месото, хем с полезни протеини, хем пълно с хормони.

Наскоро виден биохимик обърна и представата за зехтина - бил добър при готвене, но не и в салати. За тях трябвало да се използва слънчогледово и царевично олио, които съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, полезни за сърцето.

Зехтинът съдържал омега-9, устойчива на високите температури. Който и продукт да предпочетете, веднага ще намерите нещо „убийствено” за него в интернет. Май трябва да я караме на вода и въздух. Не че те са много читави, де. Явно остана само един изход. Да се хапва с мярка, балансирано, да се избягват рафинираните и полуготови, силно преработени храни, храните с висок гликемичен индекс (сладките лакомства).

А най-здравословното е да се храним с удоволствие! Дори и с леки "прегрешения", когато се храним с настроение, в организма се образуват хормони, които влият благоприятно на обмяната на веществата и имунната система и ни правят здрави. И обратно, ако се гърчим от вина цял ден, че вместо полезните овесени ядки сме хапнали "убийствен" сандвич, се образуват хормоните на стреса, които разболяват. А отдавна е известно, че не е толкова важно какво ядеш, а какво те яде. И че най-опасното нещо е животът. От него се умира.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти