Защо ражданията днес са станали по-продължителни?

Защо ражданията днес са станали по-продължителни?
Снимка: netinfo

Раждането не е сред най-лесните предизвикателства, през които преминават жените, а сега се оказва, че в последните години то дори е станало по-продължително!

Учени са установили, че днешните родилки се мъчат близо два часа и половина повече, в сравнение с преди 50 години.
Според изследователите това може да се дължи на по-късната възраст, в която съвременните жени решават да родят, както и на факта, че методите на израждане са се променили. Широката употреба на епидуралните упойки също споделя част от вината.

По-продължителна е станала първата фаза на раждането, когато контракциите са започнали, но напъните не. Това засяга основно жените, раждащи за първи път.

Изследователи от Националния институт по детско здраве в Мериленд обобщават, че дамите през 1960 г и сега са различни, имат други ежедневни навици и това е оказало влияние и върху раждането.

Те споменават, че средната възраст за първо дете се е качила с четири години, в сравнение с преди.

Все пак, водещият на изследването – д-р Катрин Лохън, споделя, че за момента няма точен и еднозначен отговор каква е конкретната причина ражданията да протичат по-дълго от преди.

Тя подчертава, че това не означава нещо лошо, напротив. Сега ражданията са по-успешни, бебетата по-здрави, а и вече почти не се използват уреди като форцепс.

От друга страна ражданията чрез секцио са се увеличи неколкократно, като данните за Великобритания сочат, че този метод се прилага при почти една четвърт от ражданията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти