Защо никога няма да съм най-добрата приятелка на дъщеря ми

Защо никога няма да съм най-добрата приятелка на дъщеря ми
Снимка: Thinkstock

Все по-често чуваме изявлението „Дъщеря ми е моята най-добра приятелка“. Възможно ли е?

Детето, което си износил и отгледал, изведнъж да се превърне в твой довереник, да споделяте всичките си мисли, вкусове и интереси?

Да, разбира се, че е хубаво децата да имат доверие на родителите си. Да са близки, да нямат тайни. Хубаво е и родителите да показват „човешката“ страна пред децата си, защото всички грешим, дори майките и татковците.

Но възможно ли е истинско приятелство между майка и дъщеря?

На този въпрос блогърката Елена дава своите 3 категорични „не“.

Никога няма да съм най-добрата приятелка на дъщеря ми защото:

1. Най-добрите приятели си казват всичко

Много е важно като родители да си винаги на разположение и да не съдиш прекалено строго, когато децата ти споделят проблемите си.

Твоето задължение като родител е да утвърдиш личните ценности на детето си и да посрещнеш всичките му емоционални нужди.

Този вид подкрепа трябва да винаги едностранна – детето да чувствата опората на майката. Обратното – майката да използват детето си за терапевт и изповедник, не е редно. Дъщерята не трябва да се чувства отговорна за емоционалното благополучие на майката.

Децата не трябва да бъдат товарени с проблемите на родителите си.

Ако споделяте с дъщеря в тийнейджърска възраст свои проблеми от личен характер, сте прекалелно зависима от нея за задоволяване на свои собствени нужди. Намерете си свои приятели, на вашата възраст.

2. Най-добрите приятели са равнопоставени

Докато дъщеря ми разчита на мен за емоционалното си развитие, търси ми съвети за работата си и разчита на финансова подкрепа, между нас ще има неравнопостановест.

Аз съм, както трябва да бъде, на по-високо стъпало на стълбицата на осигуряване на блага,т.е аз помагам на нея, но тя на мен – не.

Разбира се, най-добрите приятели също биха си помогнали финансово, но не и когато става дума за вноска за къщата или за подготовка на сватбата.

3. Най-добрите приятели не определят правила и не поставят граници

Тийнейджърите тестват правилата и след няколко години изпитват нужда да разперят криле и да отлетят далече от вашия зорък поглед.

Отговорността към детето ви в този момент е много по-различна от „задълженията“ на един добър приятел.

Когато детето ви е в тийнейджърска възраст, вашата задача е да поставяте граници и да уточнявате правила,в името на доброто на детето си.

Съгласете се, че това не звучи като поведение на най-добър приятел, нали? Да издава забрани за безпаметно напиване или произволни сексуални контакти.

Майката няма как да бъде и най-добър приятел, защото за всяка роля в живота на един човек (в случая – дъщеря ви), трябва да има отделен човек.

Майките не могат и не трябва да изземват всички роли в живота на децата си.

Аз, завършва Елена своя пост, искам да съм майка. Не най-добра приятелка.

Майка ми отказва да приеме, че имам право на собствен живот

Кога дъщерите стават по-близки с майките си

Каквато майката, такава и дъщерята

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти