Защо йогата е важна за децата?

Защо йогата е важна за децата?
Снимка: Thinkstock

Защо йогата е важна за децата? Какви са ползите от йога за деца? Това са въпросите, които родителите често си задават. Те обичат децата си и искат това, което е най-добро за тях. Искат да се уверят, че йогата ще има положително влияние в живота на техните деца.

Родителите искат експертни становища и изследвания, както и да видят конкретни положителни резултати.

Ето списък на някои от ползите на йога за деца:

• Изследванията показват, йога помага на децата да се съсредоточат в училище с цел постигане на високи академични успехи.
• Йогата дава на деца повече вътрешен мир и радост.
• Помага за повишаване на самочувствието и предпазва децата от проблемите с наднорменото  тегло.
• Йогата помага на децата да работят заедно и да се научат да бъдат част от по-голяма общност и да  разширят своето въображение и креативност.

Въпреки, че много хора мислят за йогата основно като тип упражнения, тя  всъщност е вековен начин на живот, практика, която може да укрепи органите и да успокои умовете, както на възрастни, така и деца. Физическата част на йога, известна като Хатха йога се фокусира върху практикуването на поредица от пози, докато дишането се държи под контрол. Разтягането, дишането и движенията на йога, заедно със своите техники за релаксация на ума, осигуряват на децата активен, здравословен и спокоен живот.

Превенция на стреса
Деца живеят в забързан свят, пълен с академичен натиск, трудни  домашни, видео и компютърни игри – доста претоварено ежедневие. Йогата, от своя страна, учи децата на техники за релаксация и здраве, които им помогат да се справят по-добре с предизвикателствата на живота. Децата могат да използват техники на отпускане, дишане и разтягане , за да се успокоят, когато се чувстват притеснени или стресирани.

Повишено внимание и концентрация
Въпреки, че изследвания на ефектите на йогата за ученици са ограничени, има неоспорими доказателства, че може да успокои децата и да подобри концентрацията им. Изследванията на невролози от  Харвард, които оценяват въздействието на йога върху нарушенията на съня сочат, че йога терапията насърчава концентрацията, което води до увеличаване на продължителността на вниманието и повишаване на уменията при деца с липса на концентрация и хиперактивност. Редовните упражнения могат да помогнат на децата да спят по-добре, което подобрява умствената яснота и концентрация.

Физически ползи за здравето
За оптимално здраве, центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всички деца и юноши да имат най-малко един час физическа активност всеки ден. Аеробните упражнения, като йога или тичане, трябва да заемат по-голямата част. Йога пази сърцето и белите дробове здрави, държи тялото в тонус, подобрява гъвкавостта и предпазва децата от проблемите с наднормено тегло. Тя  дава възможност за физическа активност на деца, които не харесват отборните спортове, като баскетбол или футбол.

Съвети за избор на йога клас
При избора на йога клас за вашето дете непременно потърсете инструктори с опит или обучение по детска йога. Ако се затруднявате в избора на тип йога, съберете повече информация за философията и теорията на различните видове, какви са основните асани за всеки вид и как точно се изпълняват. За децата е важно да не се практикува силова йога, за да се избегне рискът от  нараняване. И най-важното е детето ви да участва в избора на йога инструктор, защото по време на занятие протича особен контакт между ученика и учителя, а ако той не се получи, занятието няма да бъде интересно на детето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти