Защо ги е страх да станат бащи

Защо ги е страх да станат бащи
Снимка: netinfo

Страхът е заложен в човешката природа, за да я защити. Много често, обаче, това чувство е толкова силно, че ни пречи да живеем нормално.

Мъжкото съсловие страда много повече от страховете си, защото е склонно да крие емоциите си. В природата на мъжете е заложено желанието да бъдат най-добри във всичко. Те не говорят за страховете си, но това не означава, че не се страхуват. За да бъдат победители във вечната междуполова битка, предпочитат прикритието на цинизма, безразличието или агресията. Порочен кръг, в който всяко ново завъртане натрупва объркване и конфликти.

10 от най-големите мъжки страхове:

1. Ако това дете не е от мен
Девет месеца жената носи детето до сърцето си и разбира се, няма никакво съмнение, че е майка. Мъжкото очакване е свързано с крайния резултат и онзи момент на гордост - "прилича на мен, нали?" Успоредно на него се прокрадва и притеснението - "дали бебето е мое?". Тази мисъл връхлита изненадващо мъжете като продължение на несъзнателното съмнение във верността на съпругата. Докато планират бременността, мъдрите жени трябва да положат всички усилия, за да успокоят половинката cи, което ще им помогне да избегнат предстоящите неприятни моменти на недоверие.

2. Дали ще мога да издържам семейството си
Мъжете, които не са достатъчно уверени в себе си, всячески опитват да отложат във времето, въпросите свързани с потомството. Ако на такъв тип мъж му предстои да стане баща, по време на цялата бременност в съзнанието му се загнездва натрапчивата мисъл, че няма да бъде в състояние да се справи с издръжката на семейството си. Този страх го превръща в непълноценен родител. Детето още не е направило първата си стъпка, а той вече мисли за момента, в който ще тръгне на училище – за него това са допълнителни разходи. Страхът няма пряка връзка с доходите или със социалния статус, а по-скоро е свързан със собствената самооценка. Подобни мисли тревожат съзнанието на човек, израснал без баща, тъй като единственият пример за източник на доходи за него е самотната майка. Той си спомня за трудностите и копира този модел в своя живот, което е основната пречка някога да стане готов за дете, защото се съмнява, че може да му даде всичко, от което то ще има нужда. Ако усети подобни страхове, жената трябва да прояви разбиране и да обясни, че заедно ще преодолеят всички трудности. В някои случаи може и да подейства, но бъдете готови да чуете фразата - "аз не съм готов за семейство", която трябва да се разбира като "аз не искам да жертвам своите интереси в името на семейството."

3. Ако бебето стане по-важно от мен
С появата на дете в семейството балансът на силите се променя. Бебето застава между  родителите и се превръща в централна фигура в дома, докато бащата губи голяма част от вниманието. Някои мъже слагат отрицателен знак на тази промяна. Чувстват дискомфорт и възприемат детето като противник в борбата за любовта и вниманието на жената. Формирането на такова отношение към бебето напомня за животинската ни природа. Мъжките животни понякога убиват потомството си, за да върнат по-бързо сексуалната активност на женската, която е потисната, докато тя храни малките. За да засилите бащинското чувство у своя партньор и за да парирате чувството на конкуренция за вниманието, е добре да поделяте грижите към детето. Така се поставя началото на силна връзка и привързаност, в която раздразнението постепенно отшумява.

4. Дали това е най-подходящата майка
Доста често чувствата, които възникват в мъжкото съзнание при евентуална бременност, правят партньора ви неуверен в избора. Макар да сте подходяща за дългосрочни отношения, когато бременността преподреди реалността, изплува съмнение дали вие сте точната жена. Ако мъжът не обича да носи бремето на отговорността, за съжаление може да очаквате и най-драматична развръзка. По-отговорните индивиди приемат последствията, но това съвсем не изключва съмнението, което голяма част от мъжете изпитват, но никога няма да споделят. Бъдещето пред такъв тип съюз никак не е светло и рано или късно, колебанието излиза на повърхността с конкретни действия – склонност към авантюри в несъзнавано търсене на подходящата.

5. Ако се роди момиче
Макар и негласно в някои страни все още съществува култ към момчетата. Смята се, че синът е гордостта на семейството, работна ръка, продължаване на рода. Ситуацията се утежнява от факта, че в Индия и Китай, например, се провежда и политика за контролиране на раждаемостта. В резултат - жените, които чакат момиче, често са принудени да абортират. На бъдещите родители им се налага да се подготвят предварително, за да бъде заченато момче. Специална диета, горещи или студени бани, практикуване на определени пози от Кама Сутра и подходящи часове за секс. За щастие в повечето държави не съществува подобен контрол на раждаемостта, но ако се замислите, познавате поне едно семейство, в което бащата е разочарован, че вместо със син се е сдобил с дъщеря.

6. Страхът от промяната в начина на живот
Отговорният човек знае, че раждането на дете ще промени стереотипите на ежедневието му значително. Нежеланието да направиш корекции в графика на живота си е честа причина за подобни реплики: "С бебето ще пътуваме трудно, нека помислим за дете след пътуването до Австралия!" Тук червената лампичка ще ви даде сигнал, че винаги ще бъде намерена по-важна причина, за да бъде отложен моментът, за който бленувате. Трудно бихте променили нагласата на подобен тип човек. Може би е по-добре да продължите напред, вместо да се окажете в ситуация, в която само вашият живот се е променил, но не и този на партньора ви. Неговият страх е ясен, но е време и вие да развиете фобия към безотговорни мъже.

7. Страх от манипулация
В мъжките очи нежният пол умело владее изкуството на манипулацията. Носят се хиляди градски легенди, които твърдят, че няма невъзможни неща за жените, които знаят точно кога да се разплачат. Но сълзите са лека артилерия в арсенала на майките - едно дете е доста по-сериозен инструмент за постигане на женските цели. Мъжете много добре знаят това – винаги се намира някои услужлив приятел, който да сподели горчивия си опит от забраната да вижда собственото си дете, защото е "лош" баща. Тази матрица във взаимоотношенията демотивира доста мъже в решението им да имат деца, само защото искат да се защитят срещу възможна бъдеща манипулация.

8. Ако не се справя с ролята на баща
Мъжете, отгледани от самотни майки никога не разбират напълно каква е ролята на бащата и какви са неговите задачи и отговорности. Повечето мъже от този тип се притесняват, че те не биха могли да възпитат и отгледат детето си добре, защото просто не знаят как да общуват с него, какви знания трябва да предадат на сина или дъщеря си и в какво всъщност се изразява близостта с децата.

9. Страх от загуба на любимата жена
Понякога притеснението за здравето на любимата може да е причина, поради която един мъж да се откаже от деца. Този страх се подхранва допълнително от медиите, които първо активно тиражираха образ на успешната дама, поставила кариерата над всичко, а сега се надпреварват да обясняват неблагоприятните последици и рискове за здравето на жената и детето в случай на късна бременност.

10. Страх, че жената ще загуби красотата си
Не е тайна, че мъжете обичат с очите си, но за много мъже външният вид на жената е определящ критерий за цял живот. Човек от този тип трудно възприема идеята за бременност и отлага увеличаването на семейството поради страх от загуба на женската красота след раждането.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти