Защо децата лъжат

Кой кого манипулира
Снимка: Thinkstock

Живеем в общество, в което конкуренцията и състезанието доминират във всички сфери на живота. Няма нищо удивително в това, че много деца още на 2-годишна възраст се стремят да бъдат първи и вече имат свое разбиране за важността на победата. Именно това желание - да бъде по-способно и по-добро от другите е една от главните причини детето да започне да лъже, пишат специалисти от американското здравно издание "Psychology Today", цитирани от "Здраве.bg".

Лъжата-манипулация
Лъжата е манипулиране. Понякога децата лъжат, защото техният опит е доказал, че лъжата е изгодна. Например детето показва на майката, че не обича по-малкото си братче и тя го притеснява по някакъв начин. Когато то й поднася явната лъжа, че вече го обича, майката го награждава с целувка. Изводът от подобна ситуация е съвсем логичен за детето: когато казваш истината си вредиш, а с помощта на лъжата лесно можеш да получиш нещо, което ти харесва.

Често лъжат и децата, които са готови на всичко, за да се самоутвърдят. В много случаи, за да постъпят така, те се чувстват изоставени от всичките си приятели, защото са изгубили тяхното доверие. Ако имате основание да смятате, че именно това е проблемът, поговорете за това с детето си. Намерете начин да го накарате да се почувства обичано и ценено.

Лъжа от страх
Това е много често срещана детска лъжа. Малчуганът послъгва, защото се страхува от наказания или унижения. То измисля невероятни небивалици, за да се отърве от въпросите като: защо не си прибра играчките, защо не си научи уроците и други подобни. Причините, които детето може да изтъкне, са различни - от баналното главоболие до приземяването на летяща чиния в съседния двор. И всичко това е само с една цел - да се отърве от упреците и наказанията.

Лъжа в името на спасението
Детето може да лъже и от страх пред наказанието. Например то се прибира от улицата, мокро до уши и цялото в синини, и първият въпрос към него е "Бил ли си се?". Ако признае, родителите най-често започват да му се карат. И детето започва да лъже. "Паднах", ще отговори то в повечето случаи.

Психолозите твърдят, че всички разнообразни отговори могат да се разпределят в две разновидности: лъжем тези, които съжаляваме, или тези, от които се страхуваме. Специалистите смятат, че по-често детето лъже, когато е налице страх от наказанието.

Лъжата-протест
Много родители твърдят, че не наказват децата си за белите, а само за лъжите, но въпреки това техните наследници продължават да лъжат. Какво именно притеснява възрастните в тези ситуации? Очевидно, не самата постъпка, а ужасът, че детето се опитва да излъже, т.е. иска да се освободи от техния контрол. В никакъв случай не бива да се забравя, че детето също е личност и то отстоява свободата и независимостта си. А тъй като вариантът да действа със сила е по-голяма рядкост, по-лесният начин остава лъжата. Затова и колкото по-настойчиво ядосаният родител да изисква чистосърдечно признание, толкова по-упорито детето ще настоява за своето, въпреки страха си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти