Забавни двигателни игри за малчовци

Забавни двигателни игри за малчовци
Снимка: Thinkstock

Колкото повече децата се движат, толкова по-здрави ще бъдат. Обвържете страстта им с някои нови предизвикателства и ще получите истински забавни и полезни игри. Предлагаме Ви няколко идеи, които може да приложите и в дъждовен ден у дома и в слънчев ден навън. 

Скачане с обръчи
Подредете 5 обръча в редица и насърчете детето да мине през тях, скачайки. Може да играете и с деца на 2 години, но на тях може да им е малко трудно да скачат с два крака едновременно (това е умение се развива напълно към третата година).

Може да подредите обръчите и на зигзаг или в кръг, така че да стимулирате детето да променя посоката на скачане.  Нека по-големите пробват различни начини на скачане: на един крак, настрани и т.н.

Скачане с математика

Очертайте на земята различни геометрични фигури: кръг, квадрат, триъгълник, звезда. Задайте инструкция: „Скочи, скочи… в кръга/квадрата.“ Така освен забавлението, детето естествено ще учи и упражнява малко математически знания. Ако сте у дома, очертаването става най-лесно с хартиено тиксо, въжета или панделки.

По същия начин може да очертаете зони с различни цветове и да инструктирате детето да тича и скача върху зелената, жълтата или синята зона.

Скачане на домашен батут

Скачането по леглата е вечен хит сред децата от различни поколения, а съвременните матраци позволяват това да става на воля. Дръжте децата до 3-4 години за ръце и им помагайте да скачат, като му осигурявате нужния баланс. Ако децата скачат сами, бъдете наблизо, за да предотвратите евентуално падане.

Уверете се, че няма остри ръбове, на които да се удари детето, при евентуално залитане.  Ако има такива, може да ги обезопасите с възглавници. Подредете възглавници и на пода, ако детето залитне натам.

Скачането с препятствия 

Това също е интересна игра за малките. Сложете много ниски препятствия, преодолими за детето. Колкото по-уверено става, нека и препятствията да стават повече на брой и по-сложни, но винаги, съобразени с възможностите на детето. В началото може да постелете малка носна кърпа, която детето да прескочи, с напредването на уменията може да сгънете хавлиена кърпа, да добавите възглавница и т.н.

Игра на дама
Кой не знае играта на дама. Начертайте дама и хубаво изпишете цифрите – примерно от 1 до 5 или от 1 до 10, според възрастта. Хванете най-малките проходковци за ръка и минете последователно през всички квадратчета като броите… пеейки! Опитайте да я минете и на заден ход. Две годишните може да се потрудят като се опитат да подскачат като зайчета на два крака. Като стигнете накрая в кръга, потанцувайте малко. 

А какво ще кажете за още малко математика с дамата?! Съберете камъчета и пуснете 1 камъче на цифрата едно, 2 – на две, 3 – на 3 и т.н. Това е добър начин да помогнете на децата да разберат количеството, което стои зад съответната цифра.

Вместо камъни, може да използвате и листа, клонки, шишарки и т.н. Същото упражнение ще е забавно и ако подскачате толкова пъти, колкото показва цифрата на съответното квадратче. На страниците на „Детето играе“ може да намерите още куп игри за развитие на математически, творчески и двигателни умения.

Бягане с препятствия

Нарисувайте поредица от препятствия, които детето да мине с различен ход. Примерно започнете с начупена линия, върху която да стъпва, после да премине през спирала на един крак, която да го изведе на линия от квадрати, в които може да се стъпва през едно, след това да трябва да се прескача на два крака по кръгчета, изрисувани на определено разстояние и т.н. Измислете си символите и препятствията и играйте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти