За секса с любов

За секса с любов
Снимка: Thinkstock

Всеки човек има правото на безопасен и вълнуващ секс.

Но за да има отношение към нещо, първо трябва да знае за него.

В България обаче в училищата няма сексуално образование, а в повечето семейства темата „секс” е табу.

Затова сексуалното здраве на тийнейджърите е меко казано притеснително. 

Ние решихме да ви запознаем с Николета Попкостадинова, за да може тя да ви разкаже малко повече накъде върви сексуалното образование сред тийнейджърите и как можем да го подобрим.

Николета е завършила Журналистика и масови комуникации в Американския университет в България, а след това и Комуникационни науки в Амстердамския университет.

От десет години работи по света и у нас по теми, свързани с човешките права като журналист или част от различни проекти. 

През 2014 г. идеята за Loveguide стана един от петте финалисти в Промяната, а през 2016 г. спечели и подкрепата на Vivacom Fund.

„Госпожооо, а вие колко пъти сте правили секс?“

„Госпожоо, а вие имате ли вибратор?“ са едни от по-веселите въпроси, които чух напоследък от тийнейджъри от цялата страна, с които се срещам като част от проекта loveguide.bg.

Това е онлайн платформа, която казва на децата всичко, което ги вълнува, а и трябва да знаят за любовта, секса и интимните отношения.

Loveguide стартира през декември миналата година.

Там тийнейджърите могат да намерят информация за мъжкото и женското тяло, за любовта и връзките, за секса – от целувката, през мастурбацията до различните начини да правим секс с него или нея, хомосексуалността, девствеността, сексуално предаваните инфекции, как да се предпазим от тях, както и от нежелани бременности, сексуалния тормоз и общуването онлайн – с неговите плюсове, минуси и рискове.

Освен това имаме и любопитни статии тип съвети, факти, ‚знаехте ли, че…‘, сексът и науката и др. Цялата тази информация е изчерпателна и надеждна, и поднесена много кратко и достъпно.

Без медицински термини или жаргони, лесно и човешки. Нещо повече – преди всичко тя е позитивна и приятелска.

Ние казваме, че сексът е едно от най-вълнуващите неща откакто свят светува. Всички правим секс и това е окей. Само че има няколко много важни правила, които трябва да научим, за да бъде изживяването дори още по-хубаво.

И това не е просто използването на контрацепция. Но е и ‚не‘ на насилието, ‚да‘ на уважението, респекта, толерантността и комуникацията, която води до взаимно съгласие и разбирателство.

Loveguide не е само справочник как да се предпазим от нежелани бременности и инфекции, но цели и възпитаване на здравословни отношения между тийнейджърите. Защото според нас това им липсва със страшна сила. И за съжаление, те осъмват не само с аборти и болести, но и с нещастни и изпочупени връзки.

Разбира се, идеята дойде от стряскащите статистики. А именно, ние сме номер едно в Европа по брой нежелани бременности при момичетата от 14 до 19 години, номер две в трафика на хора с цел сексуална експлоатация, всяка четвърта жена у нас е била жертва на насилие от страна на партньора си, над 70% от тийнейджърите дават грешни отговори на въпросите как могат да се заразят с ХИВ и т.н., и т.н.

Коренът на проблема е, че няма сексуално или здравно образование в училище като част от задължителната учебна програма. А вкъщи тези теми са табу. И децата се учат от порното, от връстниците си и от собствените си грешки. Масово вярват в митове, легенди и всякакви заблуди.

Когато тръгнах из училищата да представям платформата и да си говоря с децата какво ги вълнува, откъде и как научават за тези неща, статистиката придоби човешко лице.

Например, в средностатистически софийски училища, където децата са облечени като мен и имат смартфони и таблети, директорките ми споделят, че тяхна мисия е, когато момичетата в горните класове забременяват да не отпаднат от училище, да завършат, да им връчат дипломите за средно образование в едната ръка, докато държат бебетата си в другата.

Или момче в седми клас ми казва, че е гледал порно, в което според момичето повечето жени предпочитат секс, който е като изнасилване и съвсем сериозно ме пита това така ли е.

От април досега съм се срещнала с около 400 деца от над 40 населени места от цяла България от шести до десети клас. Вълнуват ги промените в телата им през пубертета, мокрите сънища, менструацията, разбира се първия път, спешното хапче, видовете презервативи, дамските превръзки vs. тампоните и какво ли още не.

Питат изключително много неща за връзките и отношенията помежду си, сигурно точно толкова, колкото и за секса.

Децата, деца – въпреки че повечето вече са по-високи от мен, си умират някой да отиде и да си говори с тях честно, открито, приятелски и позитивно за секса и любовта.

Толкова много им липсва спокойният, човешки, но и цивилизован диалог по тези теми. А те са едни от най-вълнуващите в живота им.

Оказва се и от най-важните. Защото обхващат не само техническите аспекти на това да правят секс безопасно, но и как да общуват помежду си, за да имат щастливи и красиви приятелства, връзки и отношения.

За съжаление у нас тези теми са само шушу-мушу. Дори ги наричаме ‚срамни‘, както наричаме вторичните си полови органи ‚срамни части‘. А в тях няма нищо срамно.

И колкото по-скоро започнем да говорим с децата си, а и помежду си, честно, открито и позитивно за секса и любовта, толкова по-бързо ще обърнем негативните статистики.

Изумява ме как например пускаме децата си да ходят сами на училище, едва когато сме се убедили, че знаят пътя дотам, научили са се да пресичат улиците, да не говорят с непознати и т.н. А ги оставяме да започнат да водят сексуален живот, без да сме им казали нито една думичка по въпроса – било то в училище или вкъщи.

Информацията, надеждна, проверена, достъпна и така поднесена, че да я приемат и приложат на практика, трябва да предхожда събитието или случката. Само тогава има смисъл.

Затова и моята идея е да дам на тийнейджърите в ръката им точно такава информация онлайн, за да я използват офлайн да изградят здравословни и щастливи връзки и отношения по между си.      

Прочетете още:

5 съвета, които всеки родител на тийнейджър трябва да знае

Край на мита за добрата майка!

Специално за татковци

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти