За децата ни и алкохола: Родителска среща в бар

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – тези и много други въпроси коментираха Мира Иванова, Ваня Джаферович и актьорите Дария Симеонова, Гергана Стоянова и Васил Бинев по време на специалното събитие на спиритсБЪЛГАРИЯ.

„Всеки родител има ключова роля в оформянето на светогледа на детето. Ценностите, откровените разговори и подготовката за различни ситуации, които придружават порастването, се случват в семейството и често предопределят избора на децата.

Тази специална родителска среща отново ни показа колко важно е да бъдем откровени и да бъдем пример, който ще намери свое продължение“, коментира психологът на програмата Яна Алексиева, която дискутира темата с родителите през изминалата вечер.

родителска среща в бар
Снимка: Илиян Ружин

„Подкрепата от популярни и успешни родители е изключително ценна за програмата – всеки един от нас има своя опит, най-важното е да пожелаем да го споделим.

Насочването на енергията в подходящи занимания, развенчаването на митове, устояването на връстниците – тези теми не се обсъждат само днес, но и на всяка родителска среща, която е различно преживяване за родители и учители показва опитът ни за пета поредна година“, коментира Ралица Скорчева, председател на спиритсБЪЛГАРИЯ.

родителска среща в бар
Снимка: Илиян Ружин

Единствената по рода си програма в България ще продължи с провеждането на родителски срещи в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и малките градове в районите. Екипът на програмата предоставя възможност за всеки учител, който желае да направи самостоятелна родителска среща, да се възползва от предоставените материали в официалната платформа predi18.org и konsumirai-otgovorno.bg.

Родителите от своя страна могат да открият Наръчника за родители и да се сдобият с добри идеи за провеждането на първия разговор с детето.

„Децата не спират да ни изненадват с въпроси. Най-важното е да се опитаме да им дадем подходящ отговор – открийте го заедно, докато разговаряте. Понякога така може да научим повече по тема, която е толкова любопитна за децата“, разказва актриста Дария Симеонова.

„Предлагайте на децата си отговорности и знания, които да ги окуражават.Важно е да изградим вътрешна увереност в децата си – тогава те много по-трудно биха се поддали на чужди влияния или направили лош избор“, допълни актрисата Гергана Стоянова.

Съвети за поддържането на доверие в тийнейджърите сподели Мира Иванова, а Васил Бинев допълни колко важно е качествено прекараното време в динамичния свят на актьорите и техните деца. Спортът и хобитата като укрепващи мотивацията на децата бяха сред предложенията на Ваня Джаферович, който посъветва родителите да потърсят вдъхновяващи занимания за децата.

Програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ е насочена към родители и учители на деца в четвърти клас. Инициативата на спиритсБЪЛГАРИЯ е подкрепена от МОН, РУО и ДАЗД. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти